Årskrönika del 2 av 3 Rock/AOR

rockintervju.se har som fokus att skriva om svensk musik som dessutom går från klarhet till klarhet. Ena året efter det andra ges massor av fantastiska album ut, dels hör vi gamla favoritgrupper släppa nya album som inte bara håller måttet utan i vissa fall till och med är bland det bästa de släppt.
För att kunna sammanfatta årets bästa släpp bättre och nå ut till dem som kanske är intresserade av en speciel genré kommer allt vara uppdelat tre delar, blues, rock/AOR och hård rock/metal.
Varje krönika kommer vara indelad i tre avdelningar förbud att missa, bör inte missas och värt att kolla upp. Givetvis är det skrivet utifrån min åsikt.Förbud att missa:

Eclipse – Paradigm, hur ska en slipsten dras? Ja fråga Eclipse som gått från klarhet till klarhet med sin hårda melodiska rock i toppklass.

Roulette – Now!, starkaste svenska AOR plattan i år Hansi Fellbrink har sagt att målet var att vi skulle släppa 10 singlar och de har de gjort!

Work of Art – Exhibits, håller sig till sin formula med tokstarka melodier och kanske liiite mer gitarrdriven än tidigare plattor. West Coast/AOR på bästa lyssningstid (alltså alltid).

Degreed – Lost Generation, blandar som vanligt stilar nu mellan pop och nära till metal. De progressiva elementen finns där också. Med Born Under a Bad Sign kan man mycket väl gjort årets låt.

Bör inte missas:
Stats Cows – Challenges, med sin Steely Dan doftande West Coast släpper sin tredje fullängdare och når upp till debuten höjder och är dessutom jämnare denna gång. Tycker nog att detta är deras bästa platta. Det softaste bidraget på listan men för den som älskar soft rock får man inte missa detta.

House of Shakira – Radiocarbon, släppte sent på året en platta som snuddar på att vara deras bästa. Andreas Novak är partisk och tycker den är det men levererar man så får man också tycka det. Som vanligt riffstark och stämsång som sitter som en smäck. Inte topplåtar rätt igenom men bör kollas upp.


Värt att kolla upp:
X-Romance – Voices From The Past, ännu ett comebackande band om än i ny tappning, därav X:et. Här är det AOR som kanske kunde haft fetare produktion för allsångspotentialen finns där nästan hela vägen.

Gathering of Kings – First Mission, bandet som haussats och röstats fram till årets album både till höger och vänster. Victor Olsson är en fantastisk låtsnickare men jag fixar inte metalsångarnas vibraton på skivan (de är bättre i andra sammanhang). För den delen bör man kolla upp plattan för den innehåller massa bra också.

Velvet Insane – s/t, har blandat stilarna och har själva sagt att de vill hitta sin stil. Jag hör idel brittiska influenser i deras sound. Nu tar de sats emot 2020 med nytt släpp men Velvet Insanes självbetitlade album har mycket att erbjuda och är värt att kolla upp.