Björn Englen

Foto: Julie Bergonz

Sverige har massor av fantastiska musiker där flertalet av dem dessutom håller till utomlands. Björn Englen är en utav dem som spelat med några utav de största inom hårdrocken och bor sedan 1993 i USA. Glädjande tog han sig lite tid för rockintervju.se.

Namn


Bjorn Englen

Vilket/vilka instrument spelar du?

Bas (+ sång / gitarr)

Vilka band har du spelat i och vilket/vilka spelar du i nu?

Quiet Riot (1994-95)
Robin McAuley (2004-2006)
Yngwie Malmsteen (2007-2012)
Uli Jon Roth (2010-2013)
Tony MacAlpine (2011-2017)
Nu spelar jag sedan 2012 med Dio Returns, vilket är det officiella Dio bandet, dvs fortsättningen av Dio. Jag har ett eget band Soul Sign, och spelar också ibland med bandet Foundry.

Bästa konsertminne?

Headlining Wacken 2016 med Dio (Returns).

Vad blir du inspirerad av?

Livet i allmänhet, speciellt lugn och tystnad.

Och vem vilka har inspirerat dig under åren?

Många…  När jag växte upp en av dem var Iron Maiden och Steve Harris. Mina favoritbasister är Billy Sheehan och John Paul Jones. Jag blir inspirerad av olika musikstilar och artister. Jag lyssnar mest på klassisk musik.

Foto: Bob Good


Hur arbetar du när du skriver musik?

Idéerna bara kommer. Har aldrig förstått hur man kan öva sig till att bli en bra låtskrivare. Oftast börjar det med en idé i huvudet. Ibland snubblar jag på idéer när jag jammar på basen. Texter kommer spontant när jag blir påverkad en livsupplevelse.

Har du nått motto?

Att vara lycklig och frisk.

Vad har du på din bucketlist?

Att se delar världen som jag aldrig varit i som t.ex. Peru och Indonesien och många fler.

Vad är du mest stolt över i ditt musikerliv?

Mitt egna band (hihi), men faktiskt alla fantastiska musiker jag har spelat med t.ex. Yngwie Malmsteen och Dio bandet och att vi spelat konserter för upp till 60.000 – 85.000 pers.

Vad händer närmst?

Studioinspelningar samt online Master Classes och Clinics.Planerar en ny skiva med Soul Sign och så småningom en solo platta. När virushelvetet har lagt sig ska vi ut på turné med Dio Returns i Nord Amerika och sedan Europa.