Captain Black Beard

Tio år som band och ni ställer till med fest. Jubileet sker hemma i Bryggarsalen Stockholm, Lördag 19 oktober , detta ihop med en rad andra band.

Hur föll valet att göra en minifestival av firandet?

Vi ville att det skulle bli en helkväll där man får mycket musik för pengarna. Vi visste oxå att bara vi bjuder in några av banden vi är polare med så skulle vi få en sjuhelsikes bra line-up!

Kommer det några gamla medlemmar och gästar jubileet?
Nej, det har inte funnits någon efterfrågan för det. Dessutom blir detta vår första stora spelning på hemmaplan med Martin på sång. Det är där vi vill lägga fokus.
Dessutom är det första gången vi har två gitarrister och en keyboardist i bandet. Det kommer låta dyrt!

Vilken enskild prövning har varit tuffast under dessa tio år?
Drama… så mycket drama. Äntligen är vi bara fyra grabbar som har kul tillsammans, precis som när bandet först startade.

Och vad har varit roligast?
Att lira förband till sina idoler, se bra recensioner i tidningar samt skapa musik och få jobba med en massa andra talangfulla musiker.

Valet av band som delar scen med er, hur har det blivit just dessa?
Vi har någon form av relation med alla. Jag är väldigt bra vän med Weapon UK. Osukaru tog med oss på en Tysklands-turné i våras. Grabbarna i Wildness känner vi sen tidigare… Jag och Pontus har lirat lite covers med Danny från Weapon UK faktiskt. The Grand Masquerade har samma manager som oss.
Men viktigast av allt är ju att det är fyra vansinnigt bra band som vi gärna själva ser live!Nyligen offentliggjorde ni er nya sångare, den tredje sedan starten. Hur föll valet på Martin?
Alla vägar verkade peka mot Martin… haha. Vi provade några som sökte giget men fick inte rätt feeling. Chris kom på att vi borde fråga Martin, som vid tillfället inte direkt var på jakt efter nytt band. Både jag och Vinnie hade hört han tidigare. Martins röst och entusiasm var exakt vad vi behövde helt enkelt.

Det sägs också att ni har nytt material på gång. Vad kan du säga om det?
Ja, vi har en platta som ganska precis blivit färdiginspelad. Vi har jobbat med H.E.A.T-gitarristen Dave Dalone som producent och känner verkligen att vi fått till något speciellt! Soundet är en vidareutveckling på det vi gjorde på förra plattan. Vi försöker att alltid utvecklas och inte göra samma platta två gånger. Det är nog ganska mycket mer keyboards denna gång samt lite bredare material.
DistFM hade smygpremiär av låten ”Headlights” häromdagen. Programmet går i repris under veckan…

Det är förstås en smaksak men det senaste albumet Struck By Lightning låter fantastiskt när det kommer till mixning och produktion där sången inte föll mig i smaken riktigt. Med ny sångare och dessutom tillbaks med en man bakom micken, blir det ett annorlunda tänk när ni kommer till mixning?
Nej, det tycker jag inte. Martin är så vass att vi inte tagit hänsyn till honom alls, haha… Han klarar allt.

Hyllade utomlands med flera turnéer bakom er. Även om ni spelat en del i Sverige är de datumen oftast utspridda på helger. Är det svårt att få till en turné i Sverige som bär sig ekonomiskt?
Ja, det är rätt svårt generellt. Band som är betydligt större än oss förlitar sig ofta på att ett förband betalar för att åka med. Det är en tuff bransch och vi har nog helt enkelt väckt mer intresse utomlands.

“Vi är definitionen av melodic rock” ett ganska kaxigt uttalande vad tror ni era kollegor tycker om det?

Haha, ärligt så minns jag inte vem i bandet som sa det… men lite självförtroende kan inte skada. Är man trygg i att det man skapar är bra så tror jag inte att man tar åt sig ifall andra band bröstar upp sig lite.

Ni har byggt upp ett visst rykte som live-akt. Hur gör man för att uppehålla förväntningar som folk har?
Det korta svaret är väl att man fortsätter att vara bra! Repa, uppdatera låtlistan, ge allt när du väl står på scenen… sådana grejer.
På Bryggarsalen kommer vi att lufta tre helt nya låtar.

Vad är det viktigaste personliga föremålet att ha med på en turné?
Hårtork och plattång!

Du är den som drivit Captain Black Beard framåt under alla 10 åren dessutom enda originalmedlemen. Vad har varit din drivkraft att fortsätta bandet när ni tappat en medlem?
I grunden så tycker jag det är kul att jobba med detta band. Jag vill inte sluta göra det bara för att någon annan väljer att hoppa av eller blir ombedd att lämna. Som du nämner så har jag alltid varit motorn och därför tycker jag väl att jag ska få bestämma själv när vi lägger ner. Chris har varit en viktig och stabil stöttepelare ända sedan vår andra platta. Det har varit flera tillfällen där vi övervägt att kasta in handduken… men så dyker en bra låtidé upp eller ett coolt gig och helt plötsligt har vi vibb och ångar på igen.

En intressant sak som jag hittade på er Facebook var under influenser. Del Shannon, Rainbow, Kiss och The Yardbirds…var det bättre förr 😀 ?
Jadu… man vill ju inte låta som en bakåtsträvare men när dessa artister kom så fanns inget liknande. Jag uppskattar ny musik men gillar att utforska rötterna. Senaste skivan med Beast In Black tyckte jag t.ex mycket om, men sätter du igång Burn med Deep Purple så trillar jag fortfarande av stolen.

Så förutom Captain Black Beard vilka band/artister är intressantast idag?
Imperial State Electric, Night Flight Orchestra, H.E.A.T, Beth Hart, Ghost, Metalite så klart…
…och självklart Weapon UK, Osukaru, Wildness samt The Grand Masquerade.
Sen får jag väl lägga till att det intressantaste bandet, alla dagar i veckan, och troligtvis 20 år efter att deras avskedsturné är över, är KISS!