Creye

Andra plattan med Malmöbandet Creye är på väg att landa. En singel har släppts och rockintervju.se kollade av med grundaren av bandet, Andreas Gullstrand, hur lanseringen och förväntningarna verkar.

2018 kom debuten som blev väldigt hyllad i media. Bandet är intakt sånär som på sångaren. Vad hände och vad var anledningen till sångarbytet?

Robin valde helt enkelt att lämna Creye av personliga anledningar när albumet var färdiginspelat.  Så i jakten på en ny frontman så landade vi till sist på August Rauer som har varit med oss nu sedan slutet av 2018. 

Holding On och Christina står ut lite om man tittar på antal streamningar på Spotify. Men totalt snittar ni på över 12 000 streams per månad har ni haft någon strategi för att få upp antalet lyssningar på de andra låtarna?

Det är alltid svårt de där med streamingar, mycket är baserat på algoritmer och man kan inte riktigt påverka det mer än att dela och försöka sprida det så mycket som är möjligt på sociala medier samt nätverka och turnera. Hur mycket man än vill så finns det inga genvägar mer än att organiskt bygga en solid skara följare som lyssnar på musiken. 

Senaste släppet är Face to Face får  August Rauer (sång) chansen att visa upp sig i fullproduktion. Med tanke på att det finns mer erfarenhet i bandet vid denna inspelning skulle du säga arbetet var lättare eller svårare denna gång?

Det är verkligen som natt och dag om man ska vara ärlig. Denna gången så har vi själva varit ansvariga för produktionen vilket som i sig har medfört ett lite annorlunda arbetssätt jämfört med förra plattan. Men för att svara på frågan  så har det varit en mycket smidigare och snabbare process  denna gången och jag skulle även säga tt vi har mycket mer gjort det tillsammans denna plattan vilket som är kul. 

Hur upptäckte ni August?

Arvid kände August sedan tidigare så när vi stod utan frontman så var det ett ganska naturligt val att fråga honom om han var intresserad vilket han var som tur var. Efter att ha genomfört höstens gig med oss under  2018 så valde han att officiellt ta platsen som vår frontman.  

Face to Face låter mer gitarrdriven och lite tuffare än vid debuten hur har ni tänkt i utvecklandet av bandet?

Face To face är verkligen inte en representativ låt för soundet på albumet men den symboliserar absolut att vi har varit lite modigare med detta albumet och utforskat lite mer både åt det softare och tyngre hållet. Ambitionen är alltid att vår musik ska kännas aktuell och relevant utifrån vårt sound och det är så vi tänker fortsätta att utvecklas. 

Har förväntningarna på er infriats tycker du? Jag menar vad har ni fått för reaktioner?

Jag personligen har bara sett att det har varit positiva relationer och hög respons från fans samt nya som upptäkt vår musik. 

Hur ser det ut innan albumet släpps. Blir det fler singlar?

Vi och ni har en fullspäckad höst framför er.

På debuten hade ni lite “stöttning” utifrån med låtskrivandet medan Face to Face är skriven av Andreas och Fredrik. Hur har ni jobbat i övrigt med plattans låtar?

Vi gillar att jobba med andra låtskrivare och det har vi även gjort på denna plattan på några låtar. Med de sagt så går allt igenom oss och produceras av oss själva så det ligger extremt mycket jobb bakom varenda en låt på hela plattan. Normalt skriver jag antingen själv i min studio eller så skickar Fredrik en idé som jag sedan utvecklar och strukturerar upp. Om vi jobbar med en låtskrivare så kanske jag eller fler från bandet träffar låtskrivaren och jobbar fram en ”rough version” av låten och sedan brukar jag producera den hemma. När vi har alla fundamentala delar och alla melodier osv är på plats så brukar vi ses hela bandet och spela låtarna tillsammans och sedan utveckla det ännu längre och få med allas tankar och idéer. När det är klart så är vi generellt redo att gå in i studion och spela in materialet. 

En vanlig missuppfattning är att Creye fortfarande är ett projekt och att det är ditt Andreas. Men när bestämde ni er för att göra det till ett band?

Direkt efter låten ”Never too late” släpptes 2016 så var det ganska tydligt för mig att jag ville mycket mer med Creye än att bara spela in lite låtar. Därav började jag kolla runt efter medlemmar och sedan var vi ett färdigt band under våren 2017 i samband med att vi släppte EPn Straight to the top. 

Ni skrev ett kontrakt med Frontiers hur många plattor ska ni leverera innan det är dags att omförhandla?

Vi har ett avtal på 5 plattor i nuläget så vi har några år framför oss. 

Med andra ord kommer vi höra och se mycket av Creye i framtiden. Nu väntar vi bara på att det ska komma fler låtar.
Gillar du AOR och Melodic rock är Creye ett svenskt band du inte får missa.