För att uppmärksamma Martin Birch

Det är inte säkert att alla vet vem Martin Birch är trots att han jobbat med några av de allra största inom hårdrocken. Han pensionerade sig trots allt för nära 30 år sedan och avled den nionde augusti 71 år gammal , därför känner jag att det är på sin plats att skriva en liten text för att uppmärksamma denna legendariska producent.Om jag nämner band och skivor som, Deep Purple – Machine Head, Rainbow – Rising, Whitesnake – Live in The Heart of the City, Black Sabbath – Heaven and Hell och Iron Maiden – The Number of the Beast så kan vi konstatera att alla med ett hårdrocksintresse borde hört hans jobb fast du kanske varit medveten om det. För en del av banden var han nästan lika viktig som George Martin var för Beatles, han var den där extra medlemmen.

Utan att vara jätteinsatt i hur han jobbade med banden har han uppenbarligen kommit nära flertalet av dem då han fick chansen att om och om igen arbeta med inspelningarna vilket har gjort de tillsammans med Birch kunde forma soundet.

Till exempel med Deep Purple där han rattade ljudet på hela 11 plattor och var dessutom medproducent på de sista 70-talsplattorna. Eller Rainbow där han hade huvudansvaret på alla plattorna där Ronnie James Dio sjöng. För Whitesnake producerade han 9 plattor och Iron Maiden 10 plattor där sista albumet Fear of the Dark också blev hans sista album innan han valde att dra sig tillbaka.

I denna video dyker Martin Birch upp som statist

Det jag skulle säga kännetecknar Martin Birchs produktioner är att det var äkta hela vägen. Inte ens i mitten av 80-talet då det skulle vara en ganska konstlad ljudbild var Martin Birch produktioner speciellt tillkonstlade. Det kan hördas att han lät produktionen ha en känsla som bottnade i hur bandet lät live. Kanske inte den mest innovativa producent men definitivt någon som kunde göra banden rättvisa.

Spotifylistan här nedan har jag själv inte skapat men det är en bra blandning där Martin Birch varit involverad, minns Martin Birch med den och trevlig lyssning.

https://open.spotify.com/playlist/26cFVWubY2gVJfjKxHRhVd?si=mfwmYGE8TB-1iTeAVYVP3A