NorthTale

Power metal känns väldigt 90-tal. Å andra sidan har genren aldrig tagit paus det känns som metalscenen alltid presenterat band som håller klass. Nya  North Tale har på ganska kort tid etablerat sig och dessutom gjort en turnévända till Japan.

Hur har ni fått så mycket uppmärksamhet på relativt kort tid för att redan lyckats komma dit?

NorthTale består av medlemmar som tidigare varit involverade i framgångsrika band och artister vilket hjälpte oss mycket i början.

Vilka är NorthTale?

Bandet består utav:

Christian Eriksson – Sång

Bill Hudson – Gitarr

Mikael Planefeldt – Bas

Patrick Johansson – Trummor

Jimmy Pitts – Keyboard

Hur kom bandet samman?

Christian: Det var jag och Bill som först började prata om att starta ett band. Bill hade tidigare kontaktat mig för att sjunga på hans soloalbum men vid det tillfället var jag upptagen med mitt tidigare band. När vi hade gått skilda vägar hörde både Bill och Patrick av sig om att starta ett band. Först var jag tveksam till idén att starta något nytt, men efter en tids övervägande tänkte jag “fan, vi ger det en chans!”

Mikael: Efter det kontaktade Christian mig och kollade om jag var sugen. Bill gjorde detsamma med Jimmy och på den vägen är det!

Ni är alla etablerade musiker men kände ni varandra allihop från början?

Mikael: Nej. Jag och Christian känner varandra från Musicians Institute i Los Angeles där vi båda gick 2009. Putte och Christian känner varandra sedan långt tillbaka då båda är ifrån Falun och sen har Bill spelat tillsammans med Jimmy tidigare.

Det var när Bill och Christian började prata tillsammans som allt föll på plats.

Första showen var på Sabaton Open Air, då hade ni nyligen släppt albumet och fick alltså chansen att prova materialet live. Hur var mottagandet kändes det som många hade koll på er ifrån början eller vår ni en sån där akt som folk lite halvslött gick och kolla in i brist på annat?
Mottagandet var enormt positivt! Vi avslutade torsdagen, så spelningen låg ganska sent. Trotts att det var 6grader varmt i luften och klockan var över midnatt dök det upp strax över 2000 personer.

Vilka låtar tycker ni själva varit roligast att spela live?

Mikael: Welcome to Paradise.
Christian: personligen gillar jag Sirens’ Fall

Det måste ju gå en hel del att dricka på en konsert när man spelar power metal hur mycket vätska förlorar man på en spelning i det här tempot eller hur mycket dricker man?

Mikael: Få spelningar jag varit så svettig som sista spelningen i Tokyo. Kunde vrida ur kläderna så, en blir en hel del vätska!
Christian: när jag ligger ute på turné måste jag i stort sätt ha en droppställning med intravenös ersättning… med andra ord, jag måste äta och dricka hela tiden..

Det finns några låtar som sticker ut i mitt tycke. Sirens Fall är en sådan som för mig utgör formen av en power metallåt dessutom får vi en fantastisk gitarr och keyboard duell som solo. Hur har låten växt fram?

Mikael: Sirens’ Fall skrevs uppe i Stockholm av Christian, Bill och mig själv under första helgen vi tre sågs tillsammans alla tre.

Way of the light är en utav två ballader som passar perfekt in i NorthTales sound men också en kontrast till resten av skivan. Var det givet att dessa ballader skulle finnas med ?

Både ja och nej. Både Way of the Light och Even When kom med på albumet för att låtarna var bra och passade in, inte för att vi sagt att “vi måste ha med ballader!”

Christian hur tänker du kring texterna?

Personligen är jag rätt så trött på fantasigrejer… (inget ont till de som skriver om sådant) 

Jag behöver texter som betyder något för mig. 

Vet att du och jag Mikael har pratat nån gång om one takes, alltså där man sätter inspelning av exempelvis basen på en tagning. Hur snabbt har du kunnat sätta dina delar på skivan?

Mikael: Haha, jag hade gjort det bättre nu idag än när vi spelade in det! Jag har inte spelat så här fort på väldigt många år, så det tog helt klart en hel del timmar för att öva upp konditionen igen.

Några festivalspelningar avklarade blir det fler gig inom en snar framtid?

Vi har precis inlett ett arbete tillsammans med Dragon Productions som är en boknings agentur. Mer specifikt än så kan vi inte gå in på just nu!

Och nytt material jobbar ni på det redan eller är det full fokus på fortsatt promotion på debuten?

Vi är redan i skrivprocessen för nästa alster!

Avslutningsvis som en referens vilka andra power metal band skulle ni säga att ert sound är besläktat med?

Stratovarius, Helloween och Hammerfall är tre band vi håller varmt om hjärtat. Dock finns det också mycket Iron Maiden, Judas Priest