Roulette

Foto: Kristoffer Lönnå

Årets sista intervju är gjorde med Roulettes Hansi Fellbrink. Roulette som med Now! välförtjänt nämnts av flera bloggar till en av årets bästa plattor. Den 28/12 spelar de med Rockett Love i Sala passa på att se dem om du är i närheten.

Ni har haft en lite halvbrokig bana att komma dit ni är idag och släppet ni gjorde 2008 var inspelningar av gammalt material?
Precis, historien är att vi blev kontaktade av AORFM i England där han som driver bolaget hittat en bootleg ifrån USA med våra demolåtar. Så han ringde och frågade om vi ägde rätten till materialet vilket jag kollade upp och när allt var ok på den fronten tryckte han upp 1000 ex som alla gick åt på en och en halv månad. Detta gjorde ju att vi i bandet kolla på varandra och tänkte har vi en marknad fortfarande. Sedan kom det en nypress med Yesterrock som gör mycket återutgivningar, den gick inte lika bra och ska gå och få tag i fortfarande om man letar.
2013-14 sedan skrev jag en ny låt som jag spelade upp för Thomas som tyckte det var skitbra vilket gjorde att vi satte oss ner och skrev lite låtar.

Det tog ju drygt 10 år räknat ifrån 2008 innan Now! såg dagens ljus.
Absolut så var det ju och det finns en anledning till det. Den producenten vi använder Chris Rehn, som idag är medlem i Takida, han har producerat en massor de senaste 15-20 åren. Han och jag är lite kompanjoner i olika filmprojekt. Så när jag spelade upp låten Secret Room 2014 för honom sa han att det här kan jag tänka mig att göra nått med. Då hade vi tid och råd att spela in och släppa en singel per år. Så det släpptes en singel 2016 och en 2017. Vi fick så bra respons av bland annat Johan Nylén (DrAOR) som tyckte Secret Room var bland det bästa han hört på evigheter och med den responsen ifrån honom och många andra så kände vi att vi fått den feedback vi behövde. Så vid ett tillfälle satt jag på en strand på Gran Canaria och tänkte att om grabbarna i bandet är med på det så kör vi på att göra en hel platta, vi är ju inte 20 år längre det är bara att köra. Problemet låg ju i att vi hade inte någon buffert med pengar så vi började jaga sponsorer och fick två bra spelningar som en grundplåt till att boka studion och spela in plattan 2018. Tanken var först att släppa den själva med releasespelning och allt, där i samma veva dök Sound Pollution upp och ville släppa den både på CD och Vinyl. Det gjorde också att releasedatumet blev nästan ett halvår senare än vi tänkt. Men så gick det till.

Vad tror du gör att gamla band typ ni och gamla Romance (nu X-Romance) får möjlighet att släppa album nu?
Bra fråga, jag tror ju nånstans att på 80-talet var det många band som släppte singlar och det var många band som inte breakade men som pyrde där under. Sen har alla i stort sett fått cred på bloggar och det är mycket enklare att släppa utan skivbolag i ryggen. Släpper sedan ett band typ vi skiva så blir fler gamla band också sugna på att ge det ett försök.


Ja Now! är ju riktigt bra och hamnar dessutom på diverse skribenters årslistor.
Vi visste att plattan var riktigt bra. Vår producent Chris Rehn sa att jag släpper inte en skiva med er om inte ni har 10 singellåtar och det är så vi känner. Vi hade spelat in ytterligare låtar men kände väl att det var mer albumspår.

Jag tycker ju att ni håller AOR-fanan högt där produktionen låter bra AOR. Tror du det har med att vis om växte upp med musiken på 80-talet nu är köpstarka och det finns samlare bland oss.
Det kan ha med det att göra i Sverige säljer vi mycket Vinyl medan utomlands säljs fortfarande mycket CD och att publiken är trogen genrén.

Många band därute idag klumpas ihop och kallas AOR fast rätt benämning kanske bör vara Melodic Rock medans ni i Roulette verkligen gör skäl för namnet AOR.
Jag har inte några problem med vilken genré vi kallas bara folk gillar musiken. När vi startade upp skrev vi ut Scandi-AOR för att då vet många vad de kan vänta sig inte minst i USA där de tänker att detta är välproducerat och låter på ett viss sätt. Det är väl jag och Thomas som lyssnar mest på AOR fast alla gillar AOR och även massor av andra genrés som progg rock, metal, hårdrock. Mats och Magnus som är bröder kommer ursprungligen ifrån punkhållet i bandsammanhang vilket jag tror har varit positivt för oss då det gör att vi låter som vi gör tillsammans.
Våra gemensamma favoritband är Def Leppard och Journey.

Ni jobbade med många tillbaka på 80-talet ha ni fått nån feedback ifrån de gamla kollegorna?
Nja det är väl mest Sundsvallsbanden som vi snackat med som gett skön feedback. Jag har bland annat snackat med Markus i Coast Land Ride, som för övrigt är lagt på is. Det dem och Lion’s Share som peppat oss och vi dem. Men de gamla banden som Treat, Easy Action och Electric Boys har vi inte haft så mycket kontakt med annat än att vi träffades nere på Sweden Rock i somras där Tommy Nilsson, som jag lärt känna lite, tyckte att plattan är bra. Men alla har så fullt upp med sitt egna så det blir inte så mycket snack. Däremot så skulle vi spelat på samma festival som Electric Boys nere i Schweiz men den festivalen blev inställd.
Förhoppningen är att spela mycket 2020 men vi bor i Sundsvall som är lite offside och vi har inte något bokningsbolag idag utan det är jag som sköter det, många gånger handlar det om ekonomi, vi kan ju inte betala 15000 för att lira liksom. Vi ska spela med Rockett Love 28 december i SALA sedan har vi två festivaler på gång i Maj och Juli, vi får se vart det slutar.

Med Now! borde ni ju verkligen komma ut och spela med.
Absolut och vi har varit i lite kontakt med vissa bokningsbolag men det är sån otrolig konkurrens med fantastiskt bra band i Sverige. Men absolut vi är öppna för att få till lite samarbeten framöver där vi kan komma ut och spela, för vi är ett bra liveband alla i bandet har hållit igång hela tiden med coverband och andra konstellationer så vi är inte ringrostiga.

Du sa att ni hade fler låtar som mer kändes som albumspår hur går då tankarna på en uppföljare även om jag fattar att ni precis släppt en skiva?
I drömmens värld så absolut men nummer ett är att det kostar ganska mycket då vi verkligen vill spela in i vår studio här uppe med Chris Rehn. Men plattan låter så magiskt bra för att vi kunna spela in här, så ekonomi är nummer ett. Sedan skulle vi verkligen vilja komma ut med Now gärna få spela under ett halvår att marknadsföra den. Vi har massor av idéer så att få till en platta till ska inte vara några problem.

Jag kan skriva under på att ni har fått till 10 singlar men jag har faktiskt en favorit. Soldiers of Love.
Det är så roligt att du säger det. När vi skrev denna plattan var just den låten som kom ihop väldigt snabbt där vi satt och tittade på varandra och sa att detta blev det bästa vi skrivit i Roulette. Men också en vattendelare där många tycker att den inte riktigt kommer upp i samma nivå som resten av plattan. Den har dessutom inte fått samma snurr som de första singlarna på youtube mm. Men vi i bandet tycker det är bland det bästa vi gjort.

I jultider så här vilken jullåt skulle ni göra cover på?
Nej det kan jag nog inte säga någon. Men vi har snackat om att spela någon cover live. Sedan finns det ett Australienskt band som heter Southern Sons som vi är helt galna i. De släppte någon platta sent 80-tal, det hade varit kul att göra någon av deras låtar för det är roligare att lyfta fram något obskyrt.

Perfect Plan gjorde en cover EP och deras inspelningar är ju bra men det är ju alltför kända låtar.
Ja de gjorde ju dem jättebra men exempelvis Foreigners låtar vill jag ju höra med Foreigner, jag hade hellre gjort någon låt som inte är AOR i Roulettestuk.

Kan du säga något om framtiden?
En ny singel kommer att släppas i januari med tillhörande video, det är väl det som är klart.

Va kul det ser vi fram emot. Tack för snacket och God Jul.
Ja tack detsamma