The Drippers

Foto: Linda Florin

The Drippers vill slå ett slag för Actionrocken, en rätt gammal genre inom hård rocken däremot lite bortglömd. Så vad är Actionrock, The Drippers får själva förklara.

Om jag börjar med ett påstående så får ni ta det som ni vill. Actionrock är fokus på energin i musiken där det viktigaste är helheten inte skönsången?

Energin är absolut viktigast, det måste genomsyra allt man gör! Man kan säga att genren tar sitt avstamp i Detroit-soundet från sent 60-tal/tidigt 70-tal då band som MC5 och The Stooges kom fram. Sen är det lite selektivt plockande av band som inspirerades av och kom efter dessa.
Actionrock är lite av ett mindset, en ansats och en stil. Det handlar om hur man spelar riffen så att det inte blir punk. Actionrocken är lite vassare i anslaget på något sätt, lite mer strukturerad och flörtande med hårdrockens precision.
Dessutom får man gärna se cool ut, till skillnad från punken så har actionrocken ett inslag av glam i den visuella delen. Helt enkelt: aggressivt och skitigt men med finess och lite sparkle.

När jag snackade med dig Viktor efter det att Danger Avenue valt att ta paus (som sedan lades ner) var du tidigt inne på att spela Action Rock med gamla bandkompisar. Var det självklart från början att det var vägen att gå?
Absolut. Efter gymnasiet flyttade de gamla actionpolarna ifrån stan för att plugga och knega, men vi var helt på det klara med att vi ville lira actionrock igen. Det var inget snack om det, och stilen var förutbestämd sedan många år. Under dessa år var dock actionrocken iskall, så det kanske var lika bra att det drog ut lite på tiden.
Till slut så flyttade iaf polarna tillbaks till Göteborg och då gick vi bara in i en replokal och satte igång. Detta var sommaren 2016.

Vilka är The Drippers?
The Drippers är ett gäng nötter från de västra delarna av Göteborg födda sent 80-tal som helt enkelt behövde något mer i livet än att bara gå till jobbet varje dag och sälja sin tid för pengar. Är man inte hjärndöd så behöver man en ventil för frustrationen som byggs upp inuti en utifrån faktumet att man är beroende av det jävla ekorrhjulet. Vår ventil är actionrocken, det är jävligt bra terapi att få hamra på grejer och vråla lite varje vecka. Kan det dessutom glädja andra så är det oerhört tillfredsställande.

Debutplattan heter just Action Rock, som ett statement. Kan man säga att det är ett förtydligande och att ni vill slå ett slag för genren?
Genren är i sig själv svårdefinierad och det finns lika många benämningar som det finns band, vi har alltid kallat musiken för actionrock och tycker att det är ett talande och catchigt samlingsbegrepp.
Att använda det som albumtitel var absolut ett statement, album nummer ett är alltid det viktigaste och då vill man koka ner budskapet till essensen.
Titeln Action Rock hade aldrig använts av något band så det var bara att claima det.
För det första så bjuder titeln på en tydlighet gentemot lyssnaren, när någon plockar upp vinylen i skivaffären så vet de direkt vad de kan vänta sig. Omslaget och titeln berättar vad som väntar när man lägger på nålen.

Vilka är de mest framgångsrika Actionrock-banden?
Helt klart The Hellacopters, de är störst och har lett genren sedan 90-talet.
Gluecifer, Backyard Babies och Turbonegro är andra band som haft stora framgångar. Alla har sin unika stil men det var de som var förgrundsfigurer under den stora vågen på 90-tal.
Att samtliga är aktiva idag är superviktigt för genren och oss mindre band, det genererar uppmärksamhet och möjliggör att vi nu faktiskt ser en action-våg.

Ni har fått rätt bra luft under vingarna i press och en del gig är inbokade. Vem sköter era bokningar?
I Norden bokar vi själva, sedan ca ett år tillbaks har vi i stort sett inte behövt jaga gig utan har istället blivit kontaktade av arrangörer som vill ha oss. Det är verkligen inget man är van vid som band så det är extremt tacksamt att ha det flytet på hemmaplan för tillfället.
I Tyskland har vi ett bokningsbolag som heter Turbo Booking, de är våra exklusiva bokare i Tyskland och icke-exklusiva i ett flertal andra europeiska länder. Så nästa steg för oss är att åka ut i Europa och lira, vi har UK inbokat till hösten och till våren blir det förmodligen Tyskland, Spanien m.m.

Vart kan man se er här näst?
Vi kommer att vara med i det turnérande paketet The Sign Fest, som arrangeras av vårt skivbolag The Sign Records. Övriga band är Skraechoedlan, Märvel, Hypnos, Hot Breath, Children Of The Sün, Vokonis och Piss River.
Vi kommer att lira på Skylten i Linköping (18 okt), Slaktkyrkan i Stockholm (19 okt), Musikens Hus i Göteborg (8 nov) och Plan B i Malmö (9 nov).
Dessutom kommer vi att vara förband till Hank Von Hell på Pustervik den 28 november, det ska bli jäkligt skoj.

Efter ert första släpp ep:n Motherfuckers Be Drippin tyckte jag personligen inte lät något vidare med en allt för grötig ljudbild. Men när Action Rock nu kommit har jag svängt om och tycker det är ett jävla drag. Vad har samarbetet med Tomas Skogsberg betytt?
Jag tror att det viktiga var att vi hade gjort förproduktioner inför fullängdaren och var lite bättre förberedda.
Vi visste att vi ville spela in med Tomas i Sunlight Studio, han fick fria händer och vi ville att han skulle ha en klassisk producentroll.
Sunlight Studio ligger ju i skogen utanför Norrtälje så man gick verkligen in i en bubbla, det ledde till att arbetet blev mer fokuserat och det märks på slutprodukten.
Vi ville i stort sett bara att det skulle smälla satan och vara ett jävla riv, Tomas förstod vårt sound till 100% så han styrde oss rätt.
Överlag så har han varit helt avgörande för oss. Det är en djungel där ute och att hitta någon som kan göra vårt sound rättvisa i studio är svårt. Så vi fick gå till urkällan, mannen som faktiskt proddade de plattorna som fick oss att börja lira actionrock.
Tomas är ett jäkla geni, det är en fröjd att arbeta med honom. Han fick verkligen ut allt av oss på plattan, sen är han superskön som människa också. Väldigt ödmjuk och intresserad, vilket är perfekta egenskaper att ha när man vill att folk ska vara avslappnade i studion.

Musiken och draget tar överhanden och man kanske missar texterna. Hur stor betydelse har texterna i er musik?
Texterna ska ju bära låten, så det är helt klart viktigt. En bra text kan ge så jäkla mycket mer värde till en låt.
Action-genren i sig kanske inte ansedd som en intellektets högborg, men bakom fasaden så kan man hitta en hel värld av coola prylar.
Språkbruket är ofta inspirerat av tuffa bluesgubbar och tidiga Rock N Roll-figurer, man får lägga lite tid på att avkoda texterna, som är smockfulla med omskrivningar och metaforer. Varje låt är alltid baserad på en tanke, detär upp till lyssnaren att antingen hitta den eller skapa sin egna värld.

På ganska kort tid har ni släppt en ep och en fullängdare. Hur mycket material har ni att jobba med som inte är släppt?

Inte supermycket, vi har släppt det mesta vi har skrivit och lagt energin på att jobba med det vi har snarare än att bara spy ur oss dussinlåtar.
Nu i september hade vi lite gig-ledigt, då passade vi på att skriva nytt. Så nu har vi ca 7-8 utkast på låtar till nästa skiva. Alla har ju varsin överfull riffbank i telefonen så när vi får tid över brukar vi snickra ihop lite låtar.

När kommer då nästa släpp?
Det är alldeles för tidigt att säga, vi behöver fortfarande komma ut och pusha för denna plattan minst fram tills nästa sommar. Men målsättningen är helt klart att spela in ny fullängdare 2020. Släppdatum vågar vi inte uttala oss om, det blir ändå aldrig som man säger i slutändan.

Tack för er tid och rock on!
Tusen tack ska du ha! Nöjet är på vår sida!