Lisa Lystam Family Band

Foton: Jon Alexandersson

Med tredje plattan i bagaget är de på väg ut på turné i skrivande stund. Plattan som är helt enkelt har fått namnet III har hyllats i media överallt och med det kanske också vissa förväntningar skapas. I följande intervju svarade frontkvinnan själv Lisa Lystam på frågor om nya albumet och bandets utveckling samt framtid.

Jag läste en recension i DN för några veckor sedan och såg i samma veva att ni nästan var lite överumplade över den 4/5 ni fick där. Har DN varit snåla med er innan?

Jag tror det mest är jag (Lisa) som får stå för förvåningen. Jag har varit toknervös inför detta släpp. Varför vet jag inte. På något sätt känns det som att mer står på spel. Kanske har det att göra med att jag bli äldre. När vi släppte vår första skiva var jag 21 år och då tyckte jag allt var kul och enkelt och självförtroendet var på topp. Nu med mer erfarenhet har jag blivit mer medveten om hur tuff den här branschen är och hur svårt det är att nå ut med sin musik. Kanske har det gjort mig mer tacksam för minsta lilla hyllning vi får.

Ni har ju faktiskt utvecklat ert sound ett steg där både 60-tals psykedelian och 70-tals rocken gör sig påminnt. Är det så här ni alltid velat låta?

Nej det tror jag inte. Vi har nog utvecklat vårt sound ganska omedvetet. Vi har jobbat ihop i ca. 7 år och jag tror vi alla har fått nya influenser som smugit sig in i vårat eget sound. Jag var bluesnörd från början men har sakta men säkert rört mig mer mot rockmusiken. Sedan var vi nog alla ganska trötta på att spela traditionell blues. Det kan bli en aning enformigt.

Både öppningslåten Get Out of Bed på senaste III och efterföljande High Expectations är tydliga exempel på det och ändå spelade ni in skivan under på kort tid. Hur mycket var färdigskrivet när ni sågs i studion?

Vi hade två intensiva rephelger strax innan vår studiosession. Då satte vi ihop alla våra låtidéer. Vi har såklart jobbat individuellt på alla låtar under lång tid men det mesta blev helt klart strax innan inspelning. Vi alla i bandet gillar att jobba effektivt och intensivt. Det har alltid funkat bäst för oss.

Personligen har jag alltid varit svag för slideguitar och gitarrister får ofta svara på favoritgitarrister men om vi specificerar det lite? Vilka förebilder för en slidegitarrist finns det?

Matte står för det mesta Slide-spelet i vårat band och han är väldigt influerad utav Duane Allman och resten utav gitarristerna i Allman Brothers Band.

Finns det inte en risk när man tar ett extra steg åt det rockigare hållet att man tappar de mer traditionella blues lyssnarna?

Det gör det nog. Vi har säkert tappat ett gäng lyssnare men jag tror att majoriteten har fortsatt följa oss. Vi vill ju utveckla bluesmusiken. Annars finns risken att den dör ut. Många håller nog med oss om det.
I Tyskland och Norge har vi fått känslan av att publiken inte bryr sig lika mycket om man spretar i sitt sound.
I skrivande stund ska turnén starta i Norge vilken typ av spelställen spelar ni på i där?
Första giget blir på ett litet och intimt spelställe i Bergen och det andra är på en bluesfestival i Odda. Det är ofta ganska blandade spelställen. Ibland stora och ibland små.

Sen blir det en lång rad Sverigedatum innan ni avslutar i Finland och allra sist Polen. Har ni spelat i Polen innan?

Nej inte med Family Band, det ska bli skitkul. Jag har spelat i Polen med andra band tidigare och publiken där är oftast otroligt dedikerat och engagerad. Jag gissar på att det kan bli en del selfies och skivsignering där.

Efter varje platta ska ni ut och spela och det blir återbesök på ställen ni spelat på innan. Finns det något ställe där ni känner er extra välkomnade?

Såklart finns det en del favvo-hak vi gillar att återkomma till. Vi ser mycket fram emot vår Fasching-konsert i Stockholm den 28/9. Sedan hoppas vi på att få återbesöka en del roliga bluesfestivaler i sommar. Jag hoppas på Åmåls bluesfest, den är fantastisk. I somras spelade vi på Sweden Rock. Otroligt kul. Det vore svinkul att få spela där igen i framtiden.

Utrymmet i en turnébuss är ju ganska begränsat vad består packningen generellt av för att packa smart?

Haha, kul fråga! Vi åker ganska lätt. Inge monsterförstärkare eller likande. Oftast hyr vi en transit, sitter tätt och trångt under turnéerna. Visst kan det bli segt när man kör enda ner till Tyskland men man vänjer sig också. Vi har alltid åkt så.

Vad gör ni på bussen mellan gigen?
Jag önskar jag kunde svara något vettigt men jag tror vi mest försöker sova eller vila.

I somras var det spelning inför rockpublik på Sweden Rock Festival. De är många svenska rockbands stora dröm. Hur var den upplevelsen för er?

Magisk. Även då var jag skitnervös. Man är rädd att det inte ska komma folk eller att vi inte är “rockiga” nog. Men vi alla blev så positivt överraskade. Vi gjorde ett kanongig och responsen från publiken var enormt fin. Vi övertygade nog en hel del människor om att “modern blues” inte behöver vara så tradigt trots allt.

Höstens turné är bokad vet ni redan nu hur bokningarna till våren verkar bli?

Det trillar in en hel del nu. Vi kommer göra fler turer till Norge och förmodligen en del festivaler i Sverige också. Allt är fortfarande i planeringsstadiet men det ser ut som om det kan bli en ganska hektisk sommar.

Tack för att ni tagit er tid ser fram emot ert besök i Göteborg. Ses där!
Så kul att du kommer!! 😀