Andrée Theander

Namn?
Andrée Theander

Vilket/vilka instrument spelar du?
Gitarr är huvudinstrument men greppar en elbas då och då, lite keyboard och sjunger också.

Vilka band har du spelat i och vilket/vilka spelar du i nu?
Mina egna band och projekt har gått under lite olika namn beroende på vilket sammanhang det har varit, Theander Expression och Andrée Theander Trio är ett par exempel. Cap Outrun är ett band inom den progressiva rock-genren som vi gjorde ett en platta med för ca 10 år sedan och som har legat på is sedan dess, men nu är vi på gång med ett nytt album som låter riktigt stort och mäktigt! Ser verkligen fram emot den releasen!I övrigt är det lite inhopp och sessionjobb lite här och där.

Bästa konsertminne?
Det här är jättesvårt för jag tror nästan inte att jag har upplevt någon dålig konsert! Jag ser till att bara gå på de bra, haha! Men senaste var John Mayer i Globen, det var jävligt mäktigt, även om han kan vara lite väl soft i det långa loppet för min smak.

Vad blir du inspirerad av?
Allt möjligt faktiskt, mest annan musik såklart men även av sådant som inte har med musik att göra. Låter säkert flummigt med jag kan faktiskt bli inspirerad till att skapa något efter att ha upplevt nästan vad som som helst, allt från en adventsljusstake till en hockeymatch. Men rent musikaliskt brinner jag ju för rockgenren och alla som kan lira riktigt bra och samtidigt göra bra låtar. Lyssnat väldigt mycket på Joe Bonamassa på sistone.

Och vem vilka har inspirerat dig under åren?
De jag redan nämnt, John Mayer, Joe Bonamassa, sedan har vi ju all 80-talsrock, Toto, Europe, Iron Maiden, Guns’n’Roses, Metallica, Mr. Big, Yngwie Malmsteen, Joe Satriani m.fl. När jag började spela var det mycket amerikansk punkrock, typ Green Day, Offspring och Bad Religion. Men det har varit alla möjliga stilar sedan dess, funkrock i stil med Red Hot Chili Peppers, jazz/fusion som Pat Metheny, countryrock som Zac Brown Band och till och med svensk pop ibland. Många tror att min musiksmak är väldigt begränsad, men jag tror jag har bredare musiksmak än de flesta faktiskt. Är det bra så är det bra liksom. Den gemensamma nämnaren brukar dock vara mycket gitarr samt ganska amerikanskt och melodiöst. 

Hur arbetar du när du skriver musik?
Oftast väldigt traditionellt med en gitarr i händerna och kanske ett block och en penna. Kan bli lite trött på den digitala världen ibland. Men när det är dags att producera så hamnar man ju framför datorn.

Har du nått motto?
Jim Carrey sa en bra grej som jag försöker leva efter: “You can fail at what you don’t want, so you might as well take a chance on doing what you love.”

Vad har du på din bucketlist?
Jag tror jag aldrig har funderat i de banorna, men kanske borde börja med det, haha! Spela inför ett fullsatt Budokan kanske. 😉

Vad är du mest stolt över i ditt musikerliv?
Ingen speciell händelse, men det faktum att jag alltid har gått min egen väg och gjort det jag har velat utan att påverkas för mycket av andra och vad som är trendigt är jag ganska stolt över.

Vad händer närmst?
Ganska mycket, om allt går som planerat så kommer minst två album med två olika band/projekt under 2020. Kanske tre. Sedan så har jag flyttat all min gitarrundervisning online och jobbar mycket med det för att få till ett mer internationellt fokus. Jag vet inte om det låter väldigt pretentiöst, men det betyder ju bara att i stället för att endast ha elever som bor i närheten kan jag ha en elev var som helst i världen och det ser jag som en stor fördel. Jag älskar tanken på att kunna ha världen som arbetsplats vilket man som musiker kan ha idag, mer än någonsin innan.