Black Ink River

Med sin 70-talsdoftande rock, där både blues och flower powervibbar gör sig påminda, har Black Ink River fått en stor lyssnarskara och är i höst på gång med sitt andra album…

Vad kommer nya skivan heta?

Det är ni först att få veta faktiskt. Den kommer heta Through The Unknown. Många av texterna på skivan är åt det filosofiska hållet och behandlar stora frågor som döden och liv ute i universum så Through The Unknown tyckte vi var passande. En resa i det okända.

Ni har redan släppt två singlar No No No och Sulphur Sky är det en tydlig fingervisning hur album två kommer låta?

Ja men det tycker jag. De låtarna är representativa för vårat sound men skivan kommer ha både softare och tyngre låtar. Det kan vara så att vi landat en mycket cool gästartist för en sångduett på en låt också, men det avslöjar jag inget om än.

Blir det någon mer singel innan fullängdaren släpps?

En till singel med video kommer släppas innan plattan kommer.

Och när kommer då fullängdaren?

Vi diskuterar saken tillsammans med skivbolaget men som det ser ut nu så är planen att släppa i oktober eller november. Inget datum är spikat.

Hur har ni skrivit nya plattan?

Det har varit en hel del jamande i studio och replokal. Vi har sån jävla spelglädje just nu och idéerna sprutar ut. Bosse, våran gitarrist, kan komma ner till repan med ett riff som sätter grunden för en låt och sedan öser vi bara på och ser vad som händer. Vi utvecklar det mesta tillsammans.

Vad inspirerar till texterna?

Mänskligheten, vilken jag inte håller särskillt högt i kurs. Religion och annat trams. Dödsångest. Orättvisor.Som du hör är det ju inga glada grejer men jag kan inte såhär på rak arm komma på en enda bra låt med en glad text. Finns säkert några men jag gillar vemod, det ska ju förfan kännas.

Ni är ifrån Västerås hur är klimatet där för den retrorock ni lirar?

Det verkar gå hem här. Jag tror den går hem överallt faktiskt. Den här typen av musik har ju blivit stor igen och det börjar dyka upp en jävla massa band som vill låta som det gjorde på 70talet. Bosse som skriver mycket av våran musik har spelat just den här typen av musik ända sedan 70talet. Han spelar tillochmed fan på samma grejer som han spelade med på den tiden. Så vi är väl lite mer “true” än de andra banden, hehe.

Hur kommer det sig att ni har den konstellation ni har, alltså hur bildades ni?

Jag och Roger, våran trummis, jobbade på samma jobb för några år sedan och träffades ibland i Rogers studio och spelade in låtar tillsamman. Vi behövde några feta gitarrsolon så Roger hörde av sig till Bosse som kom ner till studion. Han var så jävla grym så vi tvingade honom att vara med i vårat projekt. Rätt vad det var så hade vi skrivit låtar till en hel skiva men vi hade ju ingen basist. Bosse hörde sig för lite och på något sätt kom ordet fram till Anders Modd som då spelade bas i Wolf. Anders var sugen på att lira den här typen av musik och han passade svinbra in både som musiker och person. “HONOM SKA VI HA” skrek vi och sedan den dagen har vi varit oskiljaktiga.


Debuten Headstrong la ni cirka två år på att spela in. Hade ni gjort nått annorlunda idag?

Headstrong skrev vi som sagt innan vi var ett band på riktigt så idag ser processen helt annorlunda ut.

Eran mest streamade låt är The Witch and The Wolf som har ett intro som är av klar flowerpowervibe. Är det en hyllning till den tiden eller har introt bara vuxit sig fram på det sättet?

Vi kom överens om att vi ville ha ett flumigt intro, lite hedniskt, psykadeliskt. Vi satte oss nog bara ner och började fila på något. Hade ju varit coolare om man hade någon spännande historia där vi alla hade tagit LSD och rest till en annan dimension och hämtat hem det introt. Tyvärr inte.

På In The End (min favoritlåt) får vi hela registret av Black ink River, clean blues/funkig gitarr och så din stämma Daniel, allt ifrån rå heshet till den mer “snygga” stämma som utgör huvudparten i låten.Hur har din röst utvecklats under åren till där den är idag?

Min röst har fått vara med på en jävla resa, allt ifrån punk och hardcore på 90-talet till rock och death metal under många år på 00-talet tills att nu ha landat i det jag gör idag med Black Ink River. Jag tror min röst och sångstil har färgats utav allt det jag gjort fram till nu plus att jag fortfarande försöker utveckla den.

Vad har ni för planer ihop med releasen, hur promotar ni det bäst och finns det både en a och b plan med tanke på hur detta året varit?

Våran bokare håller på att sätta ihop ett par turnéer samt festivalspelningar 2021 och vi vet att vi förmodligen inte kommer komma ut och spela förrän i aprill tidigast men vi känner ändå att vi vill släppa skivan i höst/vinter så vi inte stannar av. Vi hoppas att 2021 blir ett betydligt roligare musikår än 2020.