Tom Petty – A rebel without a clue

Gästskribent Jonas Karlsson har tidigare uppmärksammat Black Sabbaths 50-årsfirande. Denna gång blir det lite mindre dist på gurorna där han vill uppmärksamma en annan av hans favoriter Tom Petty!

Alla artister vill skriva den ultimata hitlåten, den legendariska som andra artister lite avundas, de gör covers på den och har en inre önskan att de skrivit den själva.

”Well I won’t back down, No I won’t back down, you can stand me up at the gates of hell but I won’t back down….”

Tom Petty’s signum var hans släpighet och nasala röst samtidigt som soundet var taktfast, stabilt och rakt. Hans storhet var hans ståndpunkt när det gäller artisters frihet, han hamnade i en laglig tvist med ett skivbolag 1979, då hans dåvarande skivbolag blev uppköpt, Petty gillade inte det nya bolagets kapitalistiska inställning och vägrade gå med det nya bolaget. Det ledde till att han gick i personlig konkurs. Han gick med i nystartade ”Backstreet Records”. De släppte ”Damn the torpedoes” 1979. Plattan sålde platina, bandets första Top40 album.

Hans samarbete med andra artister höll på karriären igenom, det började tidigt, hans första gitarrlärare var Don Felder (Eagles) sedan har samarbetena radats upp; Jeff Lynne, Bob Dylan, Roy Orbison, George Harrison, Stevie Nicks, Grateful Dead, Johnny Cash, Roger McGuinn mfl

Tom Petty släppte 1989 ”Full moon fever”, den innehåller hits såsom ”I won’t back down”, ”Free fallin’ ”och ”Runnin’ down a dream”. Det var första plattan utan the Heartbreakers fast flera av dem var med på inspelningen av den. I musikvideon av ”I won’t back down” syns Ringo Starr spela trummor, fast han var inte med på inspelningen av plattan. Jeff Lynne, Roy Orbison, George Harrison och Mike Campbell (the heartbreakers) deltog som musiker och körsång.

2 år senare återförenades Tom Petty och the Heartbreeakers och släppte plattan ”Into the great wide open” 1991.
”Lerning to fly”, ”Into the great wide open”, i den senare medverkar Johnny Depp och Faye Dunaway i musikvideon.

80 miljoner sålda skivor, invald i ”Rock and roll hall of fame” (2002)
40 år som artist. En stjärna på Hollywood Wall of fame är tillägnad Tom Petty and the heartbreakers (1999)
Billboards century award (2005)
2006 erhöll Tom Petty and the heartbreakers ”Keys to the city of Gainesville, Florida”

Efter avslutad turné 2017, led Tom Petty av svåra smärtor, knäna och framförallt en höftfraktur som skulle opererats för länge sen men han skjutit upp till efter turnén, på grund av detta tog han stora mängder starka smärtstillande mediciner, som i ökande skala skulle bli fatala i kombination med depressionmedicin.

I oktober en vecka efter turnéavslutningen fann man Tom Petty livlös i sitt hem. Han fördes till sjukhus och förklarades död dagen efter.