H.E.A.T

Det börjar gå emot albumsläpp för H.E.A.T även om det är en stund kvar har vi redan fått en mycket bra låt i One By One. Jona Tee och Erik Grönwall svarade på ett gäng frågor om vägen mot ny platta. Intervjun nedan bjuder också på ett misstag av undertecknad som visar vikten att kolla sina frågor innan man skickar iväg dem. Erik Grönwall gav ett klockrent svar på frågan. Jag får helt enkelt bjuda på den 😀

Into the Great Unkown delade fansen lite, dels de som tyckte sig förstå er utveckling/väg att gå samt de som inte alls hängde med på tankegångarna. Oavsett vad man tycker anser ni att vägen ni tog var tvungen att göras för att komma vidare?
Jona: Jag och vi skriver en massa musik i alla möjliga genres. Vi är allätare. Med ITGU tog vi i samråd med skivbolaget en lite alternativ riktning än tidigare album. Jag tror framförallt singelvalen satte tonen. Hade vi gått med Bastard och Shit City först hade reaktionerna sett annorlunda ut. Vi är inte tvungna till nåt, vi kände för att leverera ett kanske för oss lite annorlunda smakspektra.

Dave Dalone kom tillbaka inför Into the Great Unknown och när den lät som den gjorde slogs jag av tanken att det kanske hade och göra med att Dave var en annan typ av gitarrist än Eric och att ni därför valt vägen, eller var många av låtarna skrivna innan Dave gick med igen?
Jona: Dave skrev inte en ton på Great Unkown (tror jag). Han är den som är mest 80’s av oss alla.

Det har varit ett par prövningar Erik när du tog jobbet i H.E.A.T dels att bli jämförd med sin föregångare samt vägen ni gått med era plattor. Har något utav det varit jobbigt att hantera/bemöta?
Erik: – Heat har för mig varit beviset på att “what dosen’t kill you makes you stronger” i alla möjliga motgångar. Jag har enormt mycket att tacka grabbarna för. Jag hade enormt svårt i början att hantera att bli jämförd med en annan sångare i allt jag gjorde, men det jag insåg var att jag hela tiden också försökte göra det Kenny gjorde. När jag istället började fokusera på mina egna styrkor och bygga på det (istället för att bygga på svagheter) blev jag både bättre och slutade bry mig.

På tal om din föregångare Kenny Leckremo så har han skrivit och släppt en platta som soloartist med Dave Dalone. Har du hört den och vad tycker du i så fall?
Erik: Visste inte ens att Dave hade släppt en soloplatta. Jag får lyssna vid tillfälle.

Ni spelade in förra skivan i Thailand hos Tobias Lindell. Vart är nya skivan inspelad?
Jona: I Västerås, Studio 57 (utanför Kokkola, Finland) och i våran studio i Solna.

Vem producerar denna gång?
Jona: Jag och Dave.

Ni har offentliggjort att ert nästa album kommer att vara klart våren 2020. Hur mycket är redan inspelat?
Jona: Vi har leadsång och körer kvar på 3 låtar. Resten är lagt.

Är det klart vad skivan kommer att heta?
Jona: H.E.A.T II. Kanske märkligt i vissas öron. Vårat resonemang är att denna skivas skapelseprocess påminner i mångt och mycket om debuten. Så här skulle vi låta om vi gjorde en debutplatta idag.

Nya One by One har verkligen tagit er tillbaka till soundet ni hade på Tearing Down The Walls. Det är en riktig käftsmäll och albumöppnare om du frågar mig. Var detta självklara singeln?
Jona: Ja, absolut! Sätter tonen.

Nästa singel ska tydligen vara färdiginspelad. Vad kan du säga om den?
Jona: Rise är en kamplåt. Att stå upp mot bullies och förtryckare och att vi är starka tillsammans. Vad du än behöver power till, detta är låten.

Hur många singlar planerar ni släppa innan albumet släpps?
Jona: Tror det landar på 4.

Vad jag förstått har ni denna gången valt att skriva större delar av plattan själva. Blev det för mycket av andras idéer som genomsyrade förra plattan?
Jona: 96% är skrivet av bandet. Det är inte avsiktligt. Det har bara blivit så. Det har alltid varit kul med co-writes. Många av våra ”hits” är co-writes.

När du skriver texter hur tänker du då kring ämnen och hur du utformar en text?
Jona: Oftast hittar man ett par sköna lines och kommer på temat efter.

Hur troligt är det att vi får återse Eric Rivers i bandet och vi därmed skulle ha en 2 manna gitarrsättning igen?
Jona: Rätt otroligt, tror inte han vill det. Men kanske sliter upp han på scen nångång!

Med tanke på ditt gästspel i Jesus Christ Superstar och en del utav H.E.A.T’s låtar som Mannequin show, We Rule eller för den delen Drink Alone definitivt kan sägas ha musikalkänsla. Med tanke på dessa och rollen du gjort. Skulle ni inte kunna skapa en musikal baserad på H.e.a.t’s låtar?
Erik: Troligtvis inte. Men man ska aldrig säga nej.

Finns det för övrigt redan nu några planer förutom albumsläpp klara för bandet som du kan dela med dig av?
Jona: Kolla heatsweden.com för gigs. Kommer bli en del. Co-headline med Crash Diet i Februari närmst i Sverige.

Jag och många med mig längtar efter nya albumet. Tack för ni tog er tid.