Ken Sandin

Namn
Ken Sandin

Vilket/vilka instrummet spelar du?
Bas, primärt… men även gitarr, keyboard mm.
I musikproduktioner har det handlat om allt från percussion till mandolin och luta.

Vilka band har du spelat i och vilket/vilka spelar du i nu?
Swedish Erotica, Alien, Da Vinci, Transport League, K2, Strasse mfl.
För närvarande; Kee Marcello Band/Kee of Hearts, Timecode Alpha, Sonic Desolution, Code Red.

Bästa konsertminne?
Ett starkt minne, som artist, är första gången jag spelade ‘Faithfully’ med Steve Augeri (Journey). När publiken, i Nagoya, stämde in i sing-along-temat kom faktiskt en tår.
Omöjligt att välja ett ‘bästa’ minne, som publik. Men, första gången man fick se sina barndomshjältar (Rainbow, Thin Lizzy, Queen osv) uppträda i verkligheten skapade såklart minnen för livet.

Vad blir du inspirerad av?
Det kan vara så mycket… Bra låtar, med smarta musikaliska lösningar. Livegig, där folk lirar bra.
Företeelser eller teman, i film eller verklighet, kan såklart också inspirera till att skriva.

Vem/vilka har inspirerat dig under åren?
Tidiga favoriter såsom Queen och Bowie inspirerade med sitt totala artisteri, och skapade rockstjärnedrömmar hos mig redan i tioårsåldern.
Phil Lynott var en stor inspiration då jag valde bas som huvudinstrument och bildade band. Hans självklara melodiska sätt att spela, sjunga och skriva.
NWOBHM (1980, i efterdyningarna av punken) gav en kick och tro på att vi faktiskt kunde bli musiker på riktigt. Massa nya band fick skivkontrakt, melodisk hårdrock, ‘kan de så kan vi’.

Hur arbetar du när du skriver musik?
Ofta sitter jag bara och spelar (gitarr eller keyboard) och letar efter en hook, ett riff eller en progression att bygga vidare på. Under tiden jag formar låtens arr/delar, växer också sångmelodierna fram. Den slutliga texten skriver jag alltså oftast till en befintlig melodi.
Ibland hör man ‘färdig’ musik i huvudet. Då gäller det att hitta och ta ut vad man fantiserat, innan man glömmer vad man ‘hört’.
När det gäller co-writes kan jag ibland skriva sångmelodier och/eller text till färdig musik, då handlar det helt enkelt om mitt personliga melodisinne/-språk.

Har du nått motto?
Nej, inget uttalat, egentligen… men karma är väl en bra grej.

Vad har du på din bucketlist?
Jag tänker inte så. Det fanns en artist jag tidigt visualiserade att spela med, som en mental målbild. Det har dock inte blivit verklighet, ännu. Å andra sidan kunde jag aldrig drömt om att stå på scen med många av de världsstjärnor jag faktiskt gjort. Ibland överträffar verkligheten dikten, tydligen 😉

Vad är du mest stolt över i ditt musikerliv?
Att jag faktiskt vågat följa mitt hjärta och mina drömmar om ett liv som musiker/artist och stått på mig trots alla ‘ups and downs’, utan garantier eller kontinuitet.
Eftersom jag förhoppningsvis blir bättre i mitt hanterk med tiden, så är jag ofta mest nöjd med det senaste jag gjort. Men, då syftar jag på mina egna prestationer.
Jag är även stolt över (eller tacksam för, snarare) bredden på mitt musicerande. Jag menar; från Lill-Babs till Graham Bonnet… från dramatiserad argentinsk tango’ till nu-metal!!

Vad händer närmst?
Dels arbete med nya skivor. Timecode Alpha (‘Place du Martyr’) släpps 4e november, och skall promotas.
Sonic Desolution (med bla Morgan Ågren, Jan Johansen) är ytterligare en färdig prog/artrock skiva, som återstår att sälja/licensiera.
Flertalet skivor med aor/melodic rock är under arbete; Kee Marcello/Tommy Heart, Code Red mfl.
Närmast på live-sidan är en show (‘Rock The Night’) med Kee Marcello, Mikkey Dee, Erik Grönwall mfl.