Musikskribenterna Tipsar!

Då det är tunt med spelningar men desto fler livestreams tog jag kontakt med lite journalister och skribenter som jag sprungit på under årens lopp. De fick komma med lite tips vad du kan göra och inte bör ha missat eller får missa framöver

Frågorna de fick löd så här:
1.Vad är det bästa vi som musikälskare kan göra för musikbranschen?

2. Om du får önska nått positivt ur denna “nedstängning” vad hoppas du på då?

3. Kan du tipsa om ett streamat event som kanske ligger kvar online eller som ska komma

Erik Thompson som jobbar på Sweden Rock Magazines redaktion.

1. Den frågan är åtminstone lätt att svara på! Fortsätt betala för musik. Helst av allt i form av fysiska exemplar, vilket ju ger mer pengar direkt till artisten. Handlar vi dessutom i fysiska butiker stöder vi ytterligare en näringsgren. Detta kommer man dessutom att tacka sig själv för längre fram.
Jämför bara nostalgifaktorn i följande meningar: “Kommer du ihåg när vi köpte den här plattan?” “Kommer du ihåg när vi streamade de här 12 låtarna?”

2. Det skulle i så fall vara att vi fans inser hur mycket det hänger på vårt stöd om musikbranschen som sådan ska överleva eller inte, inför ett så här påtagligt hot mot dess existens. Många är, om inte precis omedvetna om branschens värde, så i varje fall benägna att ta den för given. Att vi alla nu måste kraftsamla för att säkra musikbranschens överlevnad lär oss förhoppningsvis att inte låta vår egen kortsiktiga vinst gå före musikens långsiktiga överlevnad.

3. Dessvärre inte. Min närvaro på, och insikt om, sociala medier har varit direkt katastrofal sedan jag försvann från Facebook för ett och ett halvt år sedan. Jag kan bara hoppas att sådana event blir många och välbesökta. Alla insatser, om än aldrig så små, är till hjälp och ska uppmuntras.

Peter Eliasson som är chefredaktör och journalist på JPS Media.

1. Det finns väl ingen universallösning här, men om alla gör som jag gör – i alla fall i de fall när struliga arrangörer inte ger ackreditering – och fortsätter stötta livescenen både genom att fortsätta köpa biljetter till längre fram och inte kräver tillbaka pengar för redan inställda konserter är det garanterat en bra hjälp. För ingen kan göra allt, men alla kan göra något, som det heter. Med andra ord, ha is i magen och se fram emot bättre tider. Och ställ upp med ett bidrag eller två när det bjuds på streamade konserter. Eller köp någon extra merchandise eller skivor. Allt hjälper. Tro inget annat.

2. Att såväl artister som skivbolag och spelställen ska överleva denna farsot i högsta möjliga mån. Problemet är väl bara det att alla ska ut och turnera samtidigt när världen väl öppnar, så det lär varken finnas tillräckigt med tillgängliga datum eller publik med tillräckligt mycket pengar för att försörja alla som vill sälja sina tjänster live. Men ändå, jag tror i slutänden både på musikens kraft och passionen hos dess utövare. Vad mer? Jo, en from förhoppning vore givetvis om ”vanligt folk” hade börjat värdera musiken högre igen, men det är verkligen ingenting jag räknar med i denna den ruttna gratisstreamingens tidevarv.

3. Nu har jag ju inte skådat på någon streamad konsert än, men alla som inte kollat in musikvärldens hemma hos glimtar i One World Together at Home bör göra det så här i efterhand. Inte för att allt var fantastiskt, men det visar ändå på vad en god vilja till samarbete kan göra i en svår situation, och säga vad man vill men folk som initiativtagaren Lady Gaga, John Legend, Kacey Musgraves, Taylor Swift, Keith Urban och förstås Céline Dion med vänner levererade onekligen. Fast man kan förstås undra var alla rockare tagit vägen.

Peter Johansson som är skribent för rocknytt och den egna siten the maloik rock blog

1. Stötta band och arrangörer så mycket som möjligt! Håll i dina redan köpta biljetter, band och arrangörer gör sitt yttersta för att konserter ska kunna genomföras vid ett senare tillfälle. Handla plattor och merch direkt från bandens fb sidor och från skivbutiker online. Se och betala för streamade konserter.

2. Att människor överlag börjar visa varandra mer kärlek och respekt och att samhället blir lite mer humant, lite lugnare och avslappnat. Att ”kasta sten i glashus” som en del gör just nu där anklagelser och att hitta fel hos andra blir den huvudsakliga agendan är bara destruktivt och en återvändsgränd.

3. Oh, det finns flera. Om man missat Eclipse, Reach och Night Flight Orchestras streams ska man definitivt kolla upp dem via bandens sociala medier. Treat, Crashdiet och Gathering Of Kings är tre heta tips på kommande streamade event!

Magnus Blomqvist som är en av grundarna till The Maloik Rock Blog

1: Köpa album, merchandise och streaming för att stödja ekonomiskt.

2: Att det även i fortsättningen ska gå att kunna betala en peng för en streamad tjänst i från en konsert. Kan man inte av någon anledning vara på plats ger jag gärna en hundralapp för att kunna se hemifrån vardagsrummet.

3: The Night Flight Orchestra ligger fortfarande kvar. Till helgen är det Gathering of Kings på fredag och Spinroad Vinyl Livestream på lördag

Niclas Müller Hansen är skribent för både Sweden Rock Magazine och rocksverige.se

1. Fortsätta köpa plattor, tröjor, konsertbiljetter etc. Kan man slänga 200 spänn på ett par blaskiga öl, kan man köpa en platta

2. Man hoppas ju att kreativiteten när nya höjder och att det just nu produceras en jäkla massa bra musik, men det återstår att se. Det lär bli ett överflöd av turnéer när det här väl är över. Hoppas bara att alla får möjligheten att spela. Kan bli fullbokade kalendrar.

The Night Flight Orchestras gig på Tivoli i Helsingborg ligger på tuben. Ett måste att fästa ögonen och öronen på. Utan tvekan ett av sveriges bästa, roligaste och mest intressanta band. Nuff said!!!

Min exkollega och vän Johan Nilsson en av grundarna till planetaor.com

1. Köp skivor, köp downloads, köp merchandise. Kanske ännu mer än Du normalt gör. Allt som gynnar musikerna ekonomiskt.

2. Kanske kan det komma nya skivor, eller i alla fall nya låtar från de artister / grupper som man gillar:

3. Har sett Eclipse, Lava och The Night Flight Orchestra “live” under denna period. Jag följer också diverse artisters personliga videos som normalt sätt de aldrig gör annars, exempelvis Richard Marx, Kevin Cronin, Steve Overland m.fl. Det ger en intressant inblick i deras liv, låtskrivande, historia m.m. Vi har också fått helt ny musik ifrån Boulevard som släppte den ihop med en video där bandet spelar tillsammans ifrån sina hem.

Andy Flash driver ett eventbolag, sin webbsida andyflash.se samt dyker då och då upp hos artrock.se.

1. Prio 1 är ju att hålla hoppet uppe och veta att även grungen gav ju med sej till slut . Skämt åsido Rock will never die så fortsatta att köpa cd,vinyl,dvd ifrån favoritbanden.
Spana in deras hemsidor för info om just de banden om de har något speciellt på gång. Passa på att upptäcka nya band nu när paus knappen är nere för konsertresor mm.
Och vara redo att köpa förköp till konserterna när väl grönt ljus kommer.

2. Att 2021 kommer att bli det bästa året på många,många år för nya album och konserter.

3. Kanon bra band ifrån Finland som heter Temple Balls kör live stream 9 maj.

Johan Falk är välkänd i Kisskretsar och ligger bakom boken Kiss i Sverige

1. Vi får försöka stötta de små klubbarna som tillhandahåller livemusik. Vi vill ju inte att de går omkull.

2. Jag hoppas att många band kör med livestreamad musik. Dessutom verkar det som att många artister dels spelar in nytt material nu när de inte kan uppträda. Jag har också kollat in mycket musikfilmer på nätet. Liveinspelade konserter från förr, dokumentärer och små klipp.

3. Jag kan rekommendera dokumentären In Your Face om rockfotografen Neil Zlozower som ligger på Youtube

Eftersom det tipsats om då mycket bra rock redan tänkte jag tipsa om några bluesartister som streamats.

 1. Som musikälskare hoppas jag att många stöttar sina lokala spelställen så det finns något kvar att återvända till för artisterna. Brukar själv swisha lite då och då.
 2. Jag hoppas att vi kan tänka om i vår livsstil och kanske ta hand om varandra och planeten lite bättre. Samt att det blir en massa skön musik framöver istället.
 3. Lisa Lystam Family Band är den blues artist jag skrivit mest om på rockintervju.se och så även denna gång har ni missat bandet finns ett utomordentligt tillfälle att kolla in streamen som är länkad.
  Blå Skåpet körde ett spontant replokalsgig häromdagen.
  Ida Bang & The Blue Tears bjöd också på en stream ifrån Fasching i Stockholm som är obligatorisk för den som gillar blues.
  Ett tips till tänkte jag bjuda på och det med Paulo Mendonca som kör en blandad Q&A, historier och akustiskt jam.

  Hoppas att du fick några tips i läsning om du orkat ta dig igenom hela texten. Fortsätt att läsa här och på och i de andra siterna/tidningarna som du sett ovan, vi hjälper till att hålla dig uppdaterad vad som händer där ute.

  Mathias Westman, rockintervju.se