Victor Olsson

Foto: Jonas Rydén

När Saffire släppte första skivan fick jag möjlighet att recensera och intervjua bandet. Både dåvarande trummisen Anton Roos och gitarristen Victor Olsson har jag sedan följt på sociala medier och chattat med lite då och då. Nu är Victor aktuell med nästa Gathering of Kingsplatta (som dessutom kommer att livestreamas på Facebook 8:e maj) där första plattan blev tokhyllad och är förutom GoK är i startgroparna med nästa Saffireplatta. Vilket offentliggjordes på Facebook bara häromdagen. Vad innebär att ni precis börjat, jag menar finns det färdiga låtar redan eller…

Ja, det stämmer! Vi är i ganska tidigt skede än så länge men en handfull låtar börjar ta form och man liksom börja se ett album formas. Känns superkul!

Ni har ny trummis i Efraim Larsson. Hur kom sig detta?

Efraim är en kille jag varit bekant med länge och beundrat och värvade honom till Gathering Of Kings under inspelningarna av “First Mission”, så när Anton och Saffire gick skilda vägar så fanns det liksom inga andra namn på tapeten än just Efraim. Han passar in perfekt, så trevlig och ödmjuk och förstår precis hur det är vi vill låta tillsammans.

Vad skiljer dessa två eminenta trummisar åt spelmässigt?

Medan Anton är en trummis med väldig stor precision och förberedelse i sitt spel är Efraim en mer “spontan” trummis, det kan hända lite vad som helst under en tagning eller ett rep. Och det gillar jag! Det finns en stor musikalisk och kreativ lek-ådra hos honom som gör att han verkligen förgyller allt han tar sig an.

När man har spelat så länge som du, Dino, Magnus, Tobias gjort ihop beskriv hur relationen er emellan är.

Man har ju blivit som en liten familj genom åren. Vi träffas såklart inte lika ofta längre, då alla har familjebildning och vi dessutom bor rätt så utspritt. Men vi håller en stadig kontakt och stöttar varandra genom vått och torrt och när vi ses så är det bara ren glädje, lite som när man träffar gamla vänner på nytt. Man behöver inte träffas så ofta för att det ändå ska kännas som alltid.

Som huvudsaklig låtskrivare i Saffire hur blir en låt klar i arrangemangen. Är det helt färdigt när du kommer med idén eller jammar ni fram ett arr?

Jammar riff och sånt var det länge sen vi pysslade med.. Enligt min åsikt är det extremt ineffektivt sätt att skriva låtar, allt bara väsnas och det är oftast svårt att kommunicera vad man menar osv. Låtarna brukar vara tämligen färdiga, jag vill kunna höra att potentiellt slutresultat i demo-stadiet, man ska liksom veta hur det kommer bli när man bokar in studion. Sen är det givetvis viktigt att alla får lite input i soundet o får sätta sin prägel på liret osv men själva låtarna brukar vara ganska klara innan vi kommer så långt. Sen ska det tilläggas att jag och Tobbe brukar skriva färdigt text och sångmelodi tillsammans.

Hur kom frågan till ifrån Ron och Nina på Rocknytt att vara låtskrivare till projektidén Gathering of Kings?

Egentligen skulle jag nog bara fungera som en i mängden i GoK, och tanken var nog att det skulle råda nån form av superdemokrati haha där alla bidrog ungefär lika mycket med låtskrivning och lir osv. Men det blev tydligt rätt snabbt att det inte gick att få ihop så jag tog lite taktpinnen själv och skrev ett par låtar som sedan Ron bestämde skulle vara själva grundstommesoundet till resterande grejer. Och då föll det sig sen naturligt att jag fortsatte skriva låtar och till slut blev det ett helt album av det. Jag såg ju också en chans i det hela att få jobba med fantastiska musiker och sångare så jag ville ju gärna visa framfötterna!

Det är ju egentligen den ultimata lanseringsidén att samla massor av etablerade musiker med sina respektive nätverk uppmärksamma ett nytt band. Tackade alla ja till att vara med eller var det några som stod över?

Vet att det fanns folk som till en början tackade ja men som fick hoppa av av olika anledningar som att det kom grejer i vägen, skivbolag som misstyckte etc. Kan inte gå in på några namn men det rörde sig om en del stora namn i rocksvängen.

Hade du redan från början en tanke om hur musiken skulle låta?

Egentligen inte, jag hade en dialog med Ron om det hela, och han framförde sin vision om att det skulle vara en tydlig 80s aor-vibe nånstans. Men inte så mycket mer än så. Så jag skrev “Forever and a Day” lite på chans och det visade sig vara en bra startgrund, något som jag kunde bygga resten av låtarna på.

Jag är en av de personer som inte är helt såld på att ha massor av olika sångare på ett album sedan tycker jag musiken passar bättre för en annan typ av sångare. Hur gick tankarna när ni tog in metalsångare?

Tror Ron och Nina kände, och även jag, att ska man göra något i AOR-genren så får man försöka tänka liiiite nytt, inte bara köra gammal skåpmat. Och en grej var ju att ha sångare med ganska “tuffa” röster för att helt enkelt skapa något lite eget av det hela. Nu kom ju visserligen min kompis Alex med sin mjukare stämma med också haha, men han kompletterade de andra finfint tycker vi.

När sedan Rocknytt skulle fira 10 år som webbsite skapades Rocknytt indoors där hade ni samlat nästan hela GoK och lyckades dessutom överbevisa även mig vilket fantastiskt projekt GoK är.

Det måste ju varit som en enda stor firmafest. Ja det var fantastiskt kul! Vi träffas inte ofta allihopa, men när det väl blir av så har vi så himla kul ihop. Och sen är ju allihopa ett rent nöje att få spela med. Var det redan ifrån början tänkt att bli en uppföljare? Det tror jag inte, det var egentligen först när vi bokade Sweden Rock som vi insåg att det faktiskt fanns genuint intresse för vårat projekt och att vi borde spinna vidare på det medan intresset brann lite. Plus att jag kände att jag precis fått häng på hur jag skulle skriva låtar!

Inga covers denna gången?

Nix. Vi hade några ev. covers med i diskussionen men det blev aldrig av. Jag föredrar dessutom att skriva egna grejer från scratch!

Nästa singel släpps med ett streaming party på Facebook 8 maj. Sälj in singeln ordentligt nu, vad kan vi vänta oss?

Vi släpper ingen ny singel då men däremot blir det världspremiär för nya skivan. Så är man nyfiken på att få höra hur den låter innan alla andra så bör man surfa in på våran live-stream, den eftersänds EJ!

Ser ordentligt fram emot det. Ha det så gott så hörs vi!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...