Pinstripe Conspiracy

Foton: Dennis Lindbom

Sångaren Jonas och gitarristen Eric i Pinstripe Conspiracy träffades via facebooks sida, gitarrklubben där de efter en gitarraffär började snacka musik, vilket i sin tur ledde till att de skriv sin första låt tillsammans utan att ens träffats. Idag är Pinstripe Conspiracy en kvintett på väg att följa upp sin debut-EP.

Ni kan väl börja med att berätta om bakgrunden till Pinstripe Conspiracy.

Jonas. Bandet har funnits i mindre än tre år. Både Eric och jag är medlemmar på gitarrklubben som är en grupp på Facebook. Där sålde Eric en gitarr som jag var intresserad av och sedan köpte. Därefter började vi chatta lite på messenger vilket ledde till att vi lyssnade på varandras musik. Efter att ha lyssnat på Erics prylar sa jag att detta är ju riktigt bra vi borde ju skriva ihop. Så utan att ha träffats skickade Eric över en låt som han vill ha sång på och det blev riktigt bra. Så vår första demo gjorde vi utan att ens ha träffats personligen. Låten kom sedan att hamna på EP:n vi släppt, låten Fool in Love.

Efter det så träffades vi och tog en öl och klickade så fortsättningen har bestått i att vi skickar låtidéer till varandra och har så fortsatt att skriva ihop.Eric en liten parentes är att “Frippe” ,Fredrik, som spelar bas i Pinstripe hade känt Jonas i tjugo år och det var han som levererade den gitarr som Jonas köpte av mig. Att Frippe dessutom var en j–el på bas var en stor bonus och han har ju varit med i bandet sedan vi startade

Jag har förstått att du Jonas är den enda som inte bor i Göteborg

Det stämmer bra det, jag bor i Dalsland ca två timmar från Göteborg.

Det var ju en minst sagt en rolig historia hur bandet blev till. Jag är väldigt förtjust i just Fool in Love. Första gången jag hörde den så kände jag att det är lite DIOaktigt sångmässigt just i inledningen av låten. Fortsättningen visar upp din egna stil också.

Jonas Tack så mycket

Som sagt Fool in Love är min favorit bland fyra mycket starka låtar. Jonas Det är mångas favoritEric Det är en lång historia bakom den låten men varje gång jag provspelade en gitarr i en musikaffär var det riffet jag spelade. Jag gillar ju det gamla 70 och 80-tals soundet från klassiska Whitesnake, Rainbow och Deep Purple, jag har mina rötter i det. Gary Moore, Micky Moody, och John Norums sound inspireras jag mycket av.
Men jag tänkte till slut att jag måste göra en låt av det där riffet och gjorde klart texten och låten sedan hade jag kontakt med en sångare i New York och han gjorde nån ett pålägg men det var inte förrän Jonas la sången som den lyfte och blev det den är. Den är ganska enkel men rolig att spela och svänger som fan.Det är ofta det enkla som blir bra. Ni har spelat in på välrenomerade Top Floor studio i Göteborg som drivs av Jakob Herrmann. Hur hände det?

Eric Ja det är också en anekdot. Jag träffade Kee Marcello för några år sedan, när han lånade en gitarr av mig. Så när detta med Pinstripe kom upp kände jag att nu måste detta bli riktigt bra då både jag, Jonas och de andra medlemmarna har varit med i massor utav band innan. Så när det började närma sig inspelning kontaktade jag Kee och frågade honom vem som sätter det bästa rock n rolljudet i västra götaland eller för den delen hela Sverige? Kee svarade ring Jakob Herrmann så kommer det lösa sig. Efter samtalet med Jakob visade sig att han och jag klickade bra. Så det är tack vare Kee.

Inte nog med att ni spelade in hos Jakob utan ni fick också honom att spela trummor på låtarna.

Jonas Eftersom det var Fredrik, Eric och jag i bandet och ingen fast trummis vid tillfället men låtar vi villa spela in så slängde vi helt enkelt frågan till Jakob om han var sugen på att spela in och det var han och bättre session trummis på den typen av musik vi spelar går helt enkelt inte att få, det skulle vara Mikkey Dee i så fall. Men Jakob är sagolikt bra.

Eric Jakob gillar ju den genrén som vi spelar och hade roligt när han spelade in.

Vilka är då medlemmarna i Pinstripe Conspiracy idag?

För utom oss två. Trummis är Sigge Fabiansson och Johan Älvsång på keyboards. Johan var med hyggligt tidigt i bandet men trummis har vi sökt ganska länge och har hållit auditions där många duktiga har lirat men det är viktigt att det känns rätt socialt också och i Sigge fann vi både rätt lir och rätt känsla. Dessutom kände Sigge och Johan varandra sedan tidigare då de spelat i ett annat band tillsammans.Pinstripe Conspiracy:
Jonas Månsson – Sång
 Eric Jexén – Gitarr 
Fredrik Falk – Bas
Johan Älvsång – Keyboards 
Sigge Fabiansson – Trummor

Vad jag förstått så är det ny platta i görningen, hur långt har ni kommit med det?

Jonas Vi har skrivit en 20 – 25 låtar och nu har vi börjat sålla ut lite bland låtarna så vi har en 12- 13 kvar och utav dem så är ? helt inspelade och klara förutom att det ska läggas lite sång till vilket jag kommer att göra kontinuerligt. Så planen är att vi ska vara helt klara första delen av 2021. Så den kan komma ut under andra halvan av 2021.

Eric vi vet av erfarenhet att när allt är inspelat så ska det mixas, mastras sedan till nya foton, omslag till skivan så det är en lång process med mycket arbete.

Jonas så i den processen har Covid varit både en möjlighet och ett hinder då vi inte kan spela live, så är det enda vi kan göra är att skriva låtar men vi kan ju heller inte träffas som band då vi tar Covid på största allvar och håller oss på varsin kant. Allt har skett digitalt och studietid kan vara svårt att boka ifall nån inte känner sig hundra.

Såg ni projektet At the Movies?

Jonas nej jag har hört talas om det, men ska kolla in det.

Ni har säkert sett nått liknande, ja Europe gjorde en liknande inspelning där alla spelade på sitt håll framför en kamera. Har ni inte pratat om att göra något sådant?

Eric Europe var skitbra. Jo men det har vi absolut pratat om. Europe gjorde det både snyggt och personligt. Så jag är riktigt sugen på det. Vad är er inställning /erfarenhet till att släppa ett helt album kontra att släppa enstaka låtar åt gången?

Jonas Min erfarenhet är ju att EP kan du släppa lite oftare men om du vill nå ut i press och få recensioner så behöver du släppa ett helt album. Speciellt ute i EuropaEric Jo så är det och vår manager Mia har ju koll på hur branschen funkar. Det finns ju till och med vissa festivaler som inte bokar band som har en fullängdare i ryggen och vi hoppas ju kunna komma ut och spela 2021. 
Men jag pratade med Jakob Herrmann om detta och han menar släpp singlar eller EP’s så att det händer nått hela tiden. Jonas Ännu en sak om man åker ut och spelar i Europa så vill fansen ha en platta med sig hem ifrån giget oavsett om de spelar plattan fysiskt eller inte så blir det ett konsertminne, då är det dessutom bra att ha med sig ett album.

Det är väl nästan enda gången man säljer skivor idag eller precis efter ett släpp.

Eric Det var faktiskt en kille som hörde av sig häromdan och vill köpa ett ex utav Epn och det är ju jättekul. Vi har fått ganska mycket uppmärksamhet i både England, Tyskland och även Kanada.

Jonas Vi tre är ju uppväxta med CD och LP och vill gärna ha det fysiska exemplaret men om man upptäcker ett nytt band idag är det ju jättesmidigt med Spotify. Med ett album däremot att sitta och hålla och kanske läsa i bookleten eller om du fått den signerad, det blir liksom nått mer. Du kanske inte spelar skivan ens när du köpt den men du har den hemma som nått speciellt.

Eric Vi har också snackat om att trycka upp vinyl då det ju är många idag som köper det. Frippe, Fredrik vår basist är en riktig vinylsamlare och har en riktigt fin LP-spelare hemma. Jag har dessutom både snackat med Bengans här i Göteborg och en handlare i Visby som jag är lite bekant med. De menar att det är många som köper LP-skivan just bara för det är en LP oavsett om de spelar den eller inte.

Idag har ni fått ett management med Mia Palmqvist, hur uppstod det?

Jonas Jo det stämmer jag var i kontakt med Adrienne Hawe som driver det management vi ligger under då jag har bekanta som haft Adrienne som manager och på den vägen har vi då fått Mia som vår personliga manager. Anledningen till kontakten med Adrienne är att vi ville ägna oss åt musiken och inte så mycket med den andra sidan av businessen. Så ungefär efter ett år kom Mia in och blev vår kontakt på Adriennes management.

Eric Mia är grym jag har stort förtroende för henne. Hon kan vara en kompis men också säga ifrån och pusha på när hon tycker det behövs. Även om här har vi fått bromsa lite kring tidsramar och så där för vi vill inte hasta igenom något utan vi vill att det ska bli riktigt bra.

Kommande plattan då hur ligger ni till med den några titlar klara som ni kan dela med er av?

Jonas Jadå. Vi har ju skrivit en låt som handlar om den den tiden vi befinner oss i nu, eller snarare om en tid som förhoppningsvis ska komma. Den heter Rise like a Phoenix där vi vill ut på vägarna och visa upp oss och kanske få människor att må bra genom att gå på spelning.

Sedan har vi en som heter Vagabond och den handlar om en rastlös själ som reser land och rike runt och får nya bekantskaper.
Tredje titeln vi kan avslöja är Count to Zero som kanske kan ses som lite mer allvarlig låt so reflekterar över vår miljö och att om vi inte tar hand om den nu så står vi till slut och bara kan räkna ner och sedan är det kört liksom.

Ni snackade ju om det inledningsvis hur ni träffades och att ni tänkte ni borde skriva ihop. På EPn är det ett spår ni skrivit tillsammans. Hur har ni jobbat för det kommande?

Jonas Blandat kan man väl säga. Ofta har Eric kommit med en idé som är inspelad antingen väldigt enkelt på telefon eller via sin hemstudio. Därpå har jag skrivit lite melodi och text och så skickar jag tillbaka det och är vi båda nöjda så kör vi på det och då har vi en låt. Eller så skickar jag ett riff och så gör Eric det till ett riff som funkar för honom. Nu blir det ju extra mycket digitalt.Eric Vi klickar väldigt bra musikaliskt det är lätt att jobba tillsammans. Vi har ett prestigelöst samarbete där vi kan ge feedback till varandra och det kan provas lite varianter på idéerna och det är viktigt. Jag strävar hela tiden efter att vi ska skriva tillsammans för jag tycker om det. Jobba digitalt har ju sina fördelar också, det går ju snabbare många gånger.

Är Pinstripe Conspiracy självfinansierat? Och bli priserna bättre för att det finns fler lediga tider att spela in på?

Jonas Ja det är självfinansierat. Grejen är ju att när samhället öppnar upp igen vill vi ju inte stå där och knyta ihop säcken, utan vi vill ju vara klara så att vi kan komma ut med vår skiva. Vi längtar ju verkligen att stå på scen.

Jag får säga att det varit en kul och givande intervju, ska bli spännande att följa er fortsatta resa. Är det något som ni vill tillägga det sista.

Eric Vi ska väl tillägga att vi spelar in på top flor för vi tyckte det var ett vinnande koncept och vi kommer väldigt bra överens med Jakob till och med så att vi umgås lite privat. Mastringen är inte bestämt var det ska ske.

Jonas Sången spelar vi in hemma hos Kristian Fyhr ifrån Seventh Crystal som är lite specialiserad på just sånginspelning.

Då tackar för ni tog er tid så hoppas jag att det ges möjlighet att ses därute snart.