Seventh Crystal

Foto, filmare och redigerare av video: Sigge Fabiansson, Melonia Productions

Seventh Crystals frontman och grundare Kristian Fyhr snackade med rockintervju.se där han var spänd på att få visa upp bandets material. Men vilka är då Seventh Crystal och vad lirar de?

Hela tanken med Seventh Crystal var från början att jag skulle spela allt själv men låtarna blev såpass bra att jag ville ha ett helt band där varje medlem behärskar sitt huvudinstrument fullt ut. 
Bandet består av tre personer: Jag själv på sång, Olof Gadd på bas och Johan Älvsång på keyboard och piano. Vi tar även hjälp av tre studio-/livemusiker: Anton Roos på trummor, Emil Dornerus och Magnus Mild på gitarr eftersom musiken kräver två gitarrister.

Hur många låtar blir det då?

Nu i vår kommer vi att släppa tre singlar och till sommaren kommer det en EP i fysisk form med de tre låtarna samt ytterligare en låt. Till hösten är tanken att vi skall släppa vår debutplatta.
Just nu letar vi efter en person som ska mixa singlarna. Jag kan sköta inspelningen fullt ut men när det kommer till mixning och mastring vill vi inte göra det själva. Det är alltid bra att ha ett par färska öron som hör saker vi kan ha missat.

Hur väljer ni att distribuera det, vilken tjänst använder ni?

Det vet vi inte ännu vi har koll på lite olika men inte bestämt oss ännu. Vi har lite kontakter så får vi ser hur det blir men vi har en plan på hur vi skall marknadsföra materialet.

Om du skulle beskriva soundet?

Oj, ja det är klurigt men definitivt melodisk rock. Min sång är väldigt varierande, jag skriver gärna en popdänga först och gör om det till rock. Jag har kollat väldigt mycket på Cheiron studion och Max Martin så det är där vi har vår grund. Alla i bandet har olika infallsvinklar och på så vis skapar vi vårt sound.

Så inte åt metal hållet då...

Nej, snarare arenarock med melodiösa melodier.

Du säger att ni släpper i vår har du någon mer precis tidslinje som vi kan vänta låtarna.

Ja, i april kommer det att landa. Jag hoppades på mars men som det känns nu blir det i april/maj. Sedan får vi se hur tätt vi släpper dem. Tanken är även att vi ska spela in en musikvideo till en av de första låtarna.

Hur länge har du haft din egna studio?

I ca 9 år. Den största anledningen till att jag har en egen studio är för att jag vill skapa egen musik. Nu har det blivit en hel del jobb åt andra och den senaste tiden har jag inriktat mig på att jobba med sångare/sångerskor då det är mitt huvudinstrument. Jag kan höra vad som är fräckt i ett arrangemang men när jag ska jobba med inspelning så är det främst sångare jag gillar att spela in.

Vad tycker du att du tagit med dig in i detta projektet ifrån dina år att driva studio?
Jag kan prata om detta i flera timmar. Främst är det kontaktnätet, att ha sett hur folk jobbar, utbyta kunskap och lära mig av andras metoder. Jag har haft bra mentorer bland annat Imre Daun, Lars “Dille” Didrikson, Peter Nordholm från Snowstorm som har pushat mig med bland annat det här med att blir riktigt bra på någonting och det är väl det som fått mig att koncentrera mig främst på sång.

Kan det inte bli lite stelt om man pillar för mycket med en grej i en produktion att man tar bort skönhetsfelen för mycket då.

Nja, jag tänker mig att du som musiker ska klara av att framföra det du spelar in. Jag kan fixa saker och ting i efterhand i datorn tills det att vi får ett schysst sound. Det viktiga för oss är att det vi spelar in skall sitta live. Jag förespråkar att personen i fråga måste kunna sin grej för att få till rätt känsla.

Varifrån kommer namnet Seventh Crystal?

Som en kristall kan spegla många sidor, kan även livet speglas på olika sätt. Du ser samma kristall framför dig men beroende på infallsvinkel förändras synen på kristallen. Samma sak gäller oss människor, vi kan uppleva situationer men uppfatta dem annorlunda.

Du menar att man kan se saker och ting i olika ljus som i en kristall?

Precis saker och ting behöver inte alltid vara som de ser ut.

Är det någon speciell händelse som inspirerat till det här namnet och tänket?

Nej det är inget som har hänt så utan bara att man rätt som det är inser att saker inte alltid är som de ser ut.

Hur tänker du för att nå ut ordentligt med bandet nu då?

Hittills har vi valt att jobba på egen hand och med hjälp av kontakter tagit foton, gjort musikvideos som vi lägger ut på nätet. Det blir väldigt mycket via sociala medier som Facebook och Instagram. Eftersom dagens samhälle till stor del kretsar kring det sociala mediet är det ett enkelt sätt att marknadsföra sig på.
Den 21a januari spelade vi in en unplugged-version med livevideo som vi släppte i februari.
Med det avslutet kommer rockintervju.se få anledning att återkomma till Seventh Crystal och recension av plattan kommer också att delas på rockintervju.se.