Strÿkenine

Foton: PER STŰBLER

Strÿkenine är ett band som verkligen är på gång. De spelar melodic rock med vissa sleezevibbar. Låtarna har catchiga melodier och hooks. Jacob Petäjämaa heter frontmannen som säger att det är 2020 det ska hända. Det kommer nytt album och man har precis gjort en ny photosession. Mitt snack med Jacob gjorde mig ännu mer nyfiken på att få se bandet live.

Jag har förstått att ni är verkligen på uppgång med spelningar i England på gång.

Ja precis och så var vi ute på en 10 dagars turné 2019 som ledde till att vi ska åka tillbaka till England i Juni är för tre spelningar.

Jag har förstått att det är live som man får ut det mesta av er som band.

Som det är nu är det så, ja. Vi håller ju på att skriva klart ett fullängdsalbum.

Skulle ni kalla Nowhere To Run för en EP med sex spår (sju om vi inkluderar introt)?

Ja vi kallar den för en EP i alla fall.

Jag skulle säga att ni spelar melodic rock med liten sleeze touch. Vilka förebilder har ni?

Vi är egentligen sex stycken individer som kommer in med olika input. Vi har alla med oss olika inputs och alla är med och drar i trådarna rent musikaliskt. Det är väl det som är grejen med Strÿkenine. För egen del är det mycket Europe, Whitesnake och även en del Bon Jovi i det jag gör.

Mina stora favoriter är också Whitesnake så det ska bli kul att se dem när de kommer ihop med Europe till Sverige.

Ja det är ju ett måste när två av mina stora favoritband står på scen samma kväll.

Ni skulle öppna för dem.

Ja absolut det vore ju en dröm. Det hade varit en dröm att få va headline på Sweden Rock nån gång innan man slutar med musik om man nu gör det nån gång, men det är väl tveksamt förstås. Sen är det så klart att spela med sina idoler i Europe.

Jag har faktiskt en fråga kring det där, om att det är så många bra melodic rock band som kommer ifrån Stockholm, både nutida och klassiska. Är det då en inspiration eller går ni bara upp och kör er grej?

Bra fråga…vi hittade varandra för några år sedan och har hittat något vi tror på som kan beröra folk, det här lilla extra. Funkar inte personkemin till 100% är det inte någon idé då kommer inte folk spela bra heller.

Men hur började allt då?

Jag fick ett samtal för ett gäng år sedan från en utav gitarristerna, Andi Sarandopoulos , då vi har en gemensam vän och han berättade att han gillar Bon Jovi och Def Leppard och att han startat ett band och att han letade sångare. Så jag bestämde mig för att hoppa på bandet och nu sitter jag fast haha.

Vad hade du gjort innan då?

Jag var i grunden trumslagare även om jag sjöng också.

OK det är ju lite lustigt då jag tycker i vissa lägen att du på minner om Jakob Samuel i the Poodles när han sjunger high pitch. Jag är inte så förtjust i Jakob Samuels sätt att sjunga generellt med du nailar de bra delarna, och han var ju trummis också ifrån början.

Jaha det har jag inte ens tänkt på så även om jag kollat in Pudlarna och tycker han är en bra artist så. Va intressant.

Ni har nyss gjort en ny fotosession, vad kommer det sig och att den föll in nu?

Vi har väl en liten tanke. Det är 2020 och vi är snart klara med låtarna kring vårt fullängdsalbum och ville ta fram vad som är Strÿkenine 2020, visst vi är en stark liveakt men vill visa lite snygga nya bilder hur vi ser ut idag jämfört när vi började.

Ja ok, hur många låtar tror du det nya albumet kommer bestå av?

Runt tio skulle jag säga kanske nån mer eller nån färre.

Inför intervjun försökte jag hitta lite info om er och det kan vara lite halvkrångligt att hitta nått skrivet om er då fler band heter liknande men kanske med lite annorlunda stavning. Är det svårt att profilera sig med ert namn?

Egentligen inte. Vi har hört av flera att vår logga är kul att jobba med där prickarna över y:et gör att vi sticker ut och det vi håller på med är att jobba på det ständigt att synas och så…vi ska som sagt tillbaka till England i Juni. Men många bäckar små när det kommer till vårt namn och spridningen.

Kikar vi på släppet ni gjort innan Nowhere To Run så låter det väldigt schysst produktionsmässigt och de låtar ni släppt som singlar hur har ni kommit fram till att släppa just dem? Ni kunde egentligen släppt vilken låt som helst då alla har bra hooks.

Egentligen rent kommersiellt tänkt. Det finns nått för alla på skivan vi försöker jobba ganska kommersiellt samtidigt som vi försöker behålla våra influenser. Men vi försöker paketera det på ett nytt sätt. Det ska gå och lyssna på skivan om amn är tio eller 85. Att vara bredare än 80’s rock.

Min favorit är nog Stay Away den har riktigt bra driv tycker jag. Men om vi tittar på en sak som texter vad inspireras ni av?

Det kan vara vad som helst, den ha en av gitarristerna skrivit. Men processen går till så i Strÿkenine att man kommer med sin lilla idé till bandet med nån hemmasnickrad demo och så kommer någon till mig där jag för göra en sångmelodi sen skriver någon en text där jag gärna en med då det är jag som ska sjunga och jag vill ju att det ska kännas rätt, äkta när jag sjunger.

Hur långt ni hunnit med låtskrivande, börjar det gå emot inspelning och är det realistiskt att våga hoppas på släpp detta året?

Det törs jag inte riktigt svara på eftersom vi inte snackat riktigt om det i bandet. Full fokus har legat på att skriva klart plattan. Det finns material till en fullängdare men sen ska plattan få växa fram sett till sammansättning och vilka låtar som ska med. Sedan får vi se hur vi ska göra med bolagsbiten, hur vi släpper den osv.

Var brukar ni spela in?

Jag har en gammal barndomsvän som har en egen studio där vi spelade in EP:n. Sen brukar vi ta hjälp av någon producent för att få ytterligare input för att få till det här lilla extra i låtarna. Senast använde vi Erik Modin ifrån Wildness och Kalle Fremstedt och de hjälpte oss att ta fram soundet. Den här gången kommer vi åtminstone att jobba med Kalle. Men vi får se hur vi gör med producent.

Är det något mer gig än England på gång då?

Nej inte som är klart nu är det full fokus på plattan. Men det sker ju saker hela tiden.

Annars är det ju läge att boka in festivalsäsongen nu. Men det sköter ni inte själva?

Nej det gör vårt management.

Är det något mer du kan säga kring processen framöver?

Nja vi har väl jobbat på ett nytt sätt där vi samlas i replokalen och jobbar igenom en ide ordentligt så vi hittar en struktur som vi tycker fungerar därefter spelar vi in demon där. Så det blir en pre-prodd demo där. Det är skönt att ha ett ”kontor” med dina egna grejer i en replokal där du snabbt kan lira in.

Då hoppas jag att vi kan få se er här på västkusten snart.

Det vore jätte roligt att komma till den delen av Sverige och spela. Ni behöver en dos av Strÿkenine där.