Smash Into Pieces

Smash Into Pieces har gått ifrån klarhet till klarhet med ständig utveckling uppåt i popularitet. Deras största marknad är USA och Tyskland där de öppnat för bland annat Amaranthe, In Flames och Within Temptation. Idag har de kommit till att kunna fylla sina spelställen själv och är redo att ta nästa kliv upp på stegen, inte minst i Sverige. Chris Adam och jag snackade på telefon bland annat om den kommande releasen.

När kunde ni börja satsa fullt ut på musiken?

Man kan väl säga att när vi släppte Rise And Shine skivan 2017 så började vi märka en helt annan ekonomisk situation om vi nu ska snacka om pengar. Vilket gjorde att vi kunde satsa på ett annat sätt.

Jag tycker nämligen det är intressant i dagens musikklimat då jag själv är en albummänniska och gillar den fysiska varan. Men tittar vi på er otroliga utveckling när det kommer till streams så…

Det är helt galet hur utvecklingen varit.

Det kräver med andra ord sina hundår för att komma dit gissar jag?

Oh my god om du bara visste vilka ställen vi sovit på.

De olika ställen ni spelar på är väldigt olika storlek på där ni spelar inför allt mellan några hundra till tusentals människor. Hur laddar man om ifrån ställe till ställe?

Om jag ska vara helt ärlig så har jag inte alltid koll på var jag är nånstans när vi spelar. Jag får påminna mig ibland, ja just det vi är i Tyskland och spelar idag. Men man finner sig i det på nått sätt vi möter alltid positiv respons, jag brukar inte tänka så mycket jag bara kör.

Är det svårare att spela på mindre ställen än större?

Ska jag vara helt ärlig, och det här är jag, jag vill inte tala för någon annan, så tycker jag arenor är skit att spela på. Man får ingen kontakt med publiken jag vill gärna kunna se publiken så när jag möter dem ute vid merchen vill jag gärna kunna känna igen dem. Men det är jag det.

Skillnaden mellan Rise and Shine och Evolver, så fick gitarrerna stå tillbaka lite granna på den senare. Vad kan vi vänta oss till nästa platta?

Ja det blir betydligt med gitarr än vid Evolver men det är som vanligt i Smash vi går in i faser och kör all in. Ska vi jämföra Rise and Shineskivan som var vårt lilla break med Evolver så hamnade vi i en fas där vi försökte hitta en mix mellan top 50 låtarna i världen med rock/metal. Vi körde på det vi kände och skivan är väldigt varierad och det är väl detta som är kul med den skivan att vi tog ut svängarna.
Nya skivan som ännu inte har någon titel, är likt inför Rise and Shine där vi var väldigt sammansvetsade och visste exakt vad vi ville göra. Denna skivan är lite liknande vi tog oss tid att snacka om inriktningen på ett bättre sätt än vi gjorde inför Evolver. Jag tror ju att denna plattan kommer bli Smash STORA break. Det blir en skiva som möter Rise and Shine och Evolver fast med en röd tråd.
Allt utspelar sig i en värld som heter Arcadia (första singel från kommande skivan) som är ett arkadspel där olika saker händer beroende på vem som spelar spelet. Tar vi andra singeln Ego så möter man en boss i Arcadia spelet, så varje låt är olika saker som händer i spelet.

Nästa singel som släpptes i fredags, Mad World, den har en riktigt schysst uppbyggnad där jag nästan väntar mig att den ska övergå i ett scream med gitarrer och allt, men så börjar den om riktigt powerfullt. Hur kom det sig att detta blir singel nummer tre?

Jag kan utan att avslöja för mycket säga att det här är skivans ballad, det finns inget som kommer i närheten. Anledningen att den kom till är att vi länge funderat på att spela in en ballad och vi ställde frågan på sociala medier och bad fansen ge oss tips och det nästan sista förslaget som kom var Mad World och alla kände att det var rätt, jag har älskat den låten sedan jag var liten. Temat på låten är ju dessutom helt rätt den ligger i tiden dessutom passar den Arcadiavärlden helt rätt.

Jag kan ju inte ringa in vem som gjort orginalet.

Det är ju Tears for Fears och så gjorde Gary Jules en cover på den i balladform som väl var den version som slog och vi har alla vuxit upp med den låten.

Ja ok jag är inte jättebekant med den kan jag erkänna. Men jag tycker ni gjort en jättebra låt som får eget liv.

Tack så mycket. Det är nästan one takes allting. Var klara på några timmar med den, kanske för att vi hört den sedan vi var små.

Du säger att skivan inte har någon titel ännu men har ni många förslag att välja mellan?

Haha, millions and billions. Nä men det cirkulerar lite olika förslag.

Jaså ni är inte nära då?

Jo det är vi ändå vi har en deadline och rätta oss efter så vi måste bestämma snart nått av alla de vi snackar om.

Vart spelar ni in plattan och vem mixar/mastrar plattan?

Det är hos Dino Medahodzic som spelat in med oss sedan Rise and Shineskivan. Det visade sig att vi var varandras fans sedan länge och att han gillat oss ifrån starten och vi honom. Dessutom kommer han ifrån metalhållet och är en extremt duktig gitarrist. Han är väldigt bra att förstå vad vi vill och har ju precis som vi tagit ett steg in i popvärlden där vi mixar metal/rock med popelement.

Hur gör ni med den elektroniska delen i musiken. Har ni grundidén klar med gitarrer och trummaskin, eller hur är upplägget?

Det beror helt på vem utav oss som kommer med låten Benjamin och Per jobbar helt olika. Per har ofta helt klart för sig hur han vill att det ska låta och kommer mer eller mindre med en färdig mall.
Benjamin har gjort en halvskruttig idé på sin Iphone och så bygger vi låten därifrån.
Dino brukar hitta alla schyssta ljud, vi kompletterar varandra väldigt bra plus att han brukar hjälpa oss med pålägg osv. Sedan när vi kommer till sången så brukar det oftast vara jag som kommer på saker som kan tillföra låtarna. Kort och gott ett väldigt bra samarbete.

Om vi tittar tillbaka till gamla låtar som exempelvis High In Life som mixar olika genrés som Dance, Country och Metal. För mig var detta en lite unik kombo.

Haha ja det är Pers låt och han gillar lite konstiga grejer haha, nä men han gillar att vara busig. Han gillar ju exempelvis E-Type som gärna blandar.

En låt som Hall of Fame låter lite som att jag gör vad som helst för att lyckas. Vad kommer en sådan idé ifrån?

(Chris Adams röst blir genast allvarlig) Den kommer ifrån Aviciis död. Jag har för mig att Per som skrev låten hade en tanke att den skulle riktas till Avicii hur han upplevde slutet på sitt liv. Att han liksom…ja…

Hur upplever du själv businessidan av branschen?

Ja…folk har blivit blåsta i alla tider och det är inget nytt. Men i musikvärlden så kommer det in businessfolk som kommer med ett kontraktsförslag till någon musikkonstnär som inte ens kan hålla i en hundring och sedan går det som det går.
Jag vet inte hur många musiker som kontaktar en musikjurist som får kolla igenom kontrakten, men vi har ju själva åkt på nitar under åren och vi tycker ändå vi har bra koll och gör bra val överlag. Det betyder inte att allt står tydligt i kontraktet utan det är juristsvenska. Går man inte igenom kontraktet noga och bara kör för att man tycker det är kul så kan bli jävligt körd. Det är väl mitt råd till de musiker som läser det här, ha koll på vad du skriver under. Anlita någon!

Hur ser då marknaden ut för Smash Into Pieces idag var är ni störst?

Jag skulle säga Tyskland och USA, utan tvekan. På den nivån som vi nått tycker jag ändå att Sverige är bra. Där vi är idag så vet väl de flesta som gillar rock vilka vi är i alla fall.

Tillbaka till kommande plattan. Hur många låtar får vi?

Fem stycken….nej jag skoja bara, det blir tio som det ser ut. Mad World är då tredje singeln ifrån nya skivan efter Arcadia och Ego.

Hur många singlar blir det innan skivsläpp?

Tror faktiskt att det kommer vara halva plattan som blir singlar innan hela skivan släpps och dessutom att det blir en Focuslåt som kommer som singel sex efter plattan är släppt. Men vi får se hur det blir i slutändan. Vi har fått till en jävla platta med mer gitarrer igen och solon.

Det låter bra! Även om jag gillar Evolver så är det mer gitarrer jag efterlyser.
Nästa fråga känns som att jag kommer få ett givet svar på. Är det här det bästa ni gjort?


Alltså den är helt störd! Vi satt och sa det häromdagen i vårt lilla Smashcamp att vi är så nöjda. Vi var lite splittrade i känslorna efter Evolver där vi inte var helt överrens vilka låtar vi skulle ha med och hur det skulle låta. Lite identitetskris skulle man kunna säga. Nu har vi verkligen pratat ihop oss inför inspelningarna och det finns verkligen inte en låt som jag inte gillar. Det känns som vi alla är på samma plan inför släppet mer som inför Rise and Shinesläppet.

När kommer fullängdaren?

Jag kan säkert säga under våren, men exakt datum kan jag inte säga.

Kul att snacka ser fram emot plattan och att se er framöver. Tack för du tog dig tid.

Ja det är lugnt ha det så bra.