The Nightdrivers

För mig börjar rocken med blues och slutar i metal och ända sedan första tankarna att starta rockintervju 2009 (det dröjde sedan TIO! år innan det blev av) ville jag ha med äkta rock n roll band och det bjuder verkligen dagens intervju på med The Nightdrivers.
Grunden ligger i gitarrocken, likt The Ventures och The Shadows spänner sedan vidare över rockabilly och just rock n roll. Bandet har vart verksamma sedan tidigt 1980-tal. Gitarristen och sångaren Patrick Rapp tog sig tid med rockintervju.se.

Men det tog 20 år innan första fullängdaren blev till. Vad gjorde att det dröjde så länge?

Ja precis det är otroligt egentligt. Efter att vi släppt vår första singel på 80-talet körde vi på och spelade men det gick lite trögt och i slutet av 80-talet pausade vi The Nightdrivers och spelade på i andra band (även om det fanns någon kortare uppsättning av The Nightdrivers efter uppbrottet) men drog igång igen runt 1995.
Så på en 50-årsfest blev vi tillfrågade om vi inte kunde köra ett gig utav min systerson och det giget gjorde att vi alla tyckte det var så kul så vi ville köra vidare.

Men det första släppet bestod av två egenskrivna låtar och resten covers. Var det så att ni inte vågade ta steget ut och satsa på eget material direkt?

Ja….eller nej våga…det var väl mer att vi inte inledningsvis fick till eget material utan spelade in lite covers som vi hade och så tänkte vi mer att blir det här bra så kan vi väl ge ut en platta, det var inte direkt någon plan kring att släppa en platta. Så det är väl därför låtskrivandet har släppts mer på senare år.

Det var först 2013 och den EP som släpptes då som innehöll eget material och det är här det känns som startskottet för egenproducerat kommer igång.

Precis så är det ju vi kanske kände nånstans att hålla på att spela in covers som redan finns i bra versioner kanske vore kul att släppa vårt egna. Det kan ju också ge nånting om man råkar få med en låt någonstans.

Ni gör ju rock n rollen bra så och jag är ju intresserad av band med eget material så det är därför jag frågar. Men om man kikar på eran biografi så började ni med The Ventures låtar och när ni kör instrumentalare är det då The Ventureslåtar ni kör.

Så är det ju, det är först på slutet som vi börjat ha med lite andra ifrån den eran med surf och instrumentalrocken.

Skulle du säga att The Ventures var bäst?

Jag tycker ju det och tror att Mikael Backe och Peter Bergman håller med om det, de har varit våra husgudar.

Vart börjar och slutar ditt egna musikintresse?

Du tänker tidsmässigt eller?

Ja eller vad du gillar helt enkelt, skriver man eget smyger det sig i regel in lite referenser i det egna låtskrivandet.

Ja så är det väl. Men jag lyssnar väl på musik ifrån slutet av 40-talet med blues och honkytonk country och fram emot slutet av 60-talet men sedan kom det ju en revival på 80-talet med Dave Edmunds och Blasters och de här banden som är rockabilly med lite modernare sound.

När ni väl fick släppt eget material så blev det då så att det blev lite byte utav medlemmar eller så att någon slutade…

Ja pianisten och trummisen hoppade av där och då gjorde vi liten rokad i och med att Peter Bergman spelar flera instrument och vi inte hittade någon så blev det så att Mikael Backe släppte gitarren och satte sig bakom trummorna och Peter spelar gitarr plus att vi tog in Dick Sörholm på piano så då var vi fem igen.

Just de senare släppen med era egenskrivna låtar och kanske främst de två senaste singlarna Ancient Car och Stay Away ger mig lite Jerry Lee Lewis-vibbar riktigt schysst.

Tack så mycket va kul. Det är Magnus Bergström som spelar piano på Stay Away och kommer spela på de kommande singlarna med efter som Dick var ledig ifrån bandet under inspelningarna.

Låttitlarna i den typen av musik ni spelar så blir det gärna lite raggarbilmusik där nedcabbat, sommar, rock n roll och tjejer är återkommande i texterna. Är det en givet att hålla den texttraditionen vid liv?

Det blir lätt så när man lyssnar på gamla låtar och blir inspirerad i sitt skrivande, men inte alltid dock.

Stay Away läste jag att den har några år på nacken då den skrevs 2016, är My Ancient Car skriven ifrån samma tidpunkt?

Den gjordes lite tidigare.

Jobbar du mycket med att skriva och spela in idéer i telefonen och därifrån skriva klart?

Nej det där går i vågor. Har jag väl fått till en låt så blir det kanske så att det kommer mer och har jag fått till tre idéer på kort tid då fortsätter det gärna. Men har jag haft ett längre uppehåll då måste jag ta tag i det på ett annat sätt, ta mig i kragen och aktivt sätta mig ner och jobba mer aktivt, så funkar det för mig.

Ni brukar inte skriva ihop i bandet nånting?

Nej vi brukar inte det, eller låten Carlene ifrån vår självbetitlade EP var i och för sig lite samarbete där vi for till en fjällstuga för att skriva lite så vi var åtminstone två på den låten.

Jaha blev det mest öldrickande i fjällstugan 🙂 ?

Haha ja nån sån blev det också.

Hur har den nya plattan formats alltså hur kommer ni fram till att ni ska släppa en platta?

Det uppstod i samband med att vi spelade in My Ancient Car då vi totalt spelade in fyra låtar och då började vi snacka om att spela in ytterligare sex – åtta låtar för att få till en fullängdare. Så vi har hållit på låtarna lite då de låtarna spelades in 2015 medans resten av låtarna är inspelade i höstas. Där det blev sju låtar inspelade.
Så planen är att tillsammans med Rehn Music Group släppa en singel varannan månad resten av detta året och sedan släppa det som ett album där vi släpper alla singlarna samlade ihop med ytterligare några spår som inte blir singlar.

Hur kom ni i kontakt med Tommy Rehn då?

Genom en av hans andra artister som heter Danny Cooltmore som spelar lite åt countryhållet och han är otroligt produktiv. Vi träffades på mitt förra jobb han hade en lunchrestaurang och vi snackade musik. Det blev till en fråga ifrån honom där han presenterade sig att han skrev låtar och undrade om vi ville ha en låt. Sedan blev han sugen på att återuppta sitt egna spelande igen, vi har förövrigt spelat in fyra låtar med honom också. De låtarna är lite mer dansant musik men nån rock n roll också.

Hur många låtar kommer då plattan innehålla?

Det blir tio.

Är det bara egna låtar denna gången?

Vi kommer ha med en cover med där vi har tagit en gammal Ernest Tubb-låt och rockat till den.

Nästa låt som kommer heter Comeback Josephine vad kan vi vänta oss av den låten?

Den kommer vara lite mer traditionellt uppbyggd än vad Stay Away är men det som är kul med den är att den har två olika rytmer, där verserna går i en slags dig in eller vad jag ska säga och refrengen är mer en shuffle.
Det handlar om en kille som inte hört nått av sin tjej på länge och han undrar vad som är på gång vilket ska visa sig vara ett uppbrott. Så det blir en tjejhistoria likt gammal tradition.

Inte nån instrumentallåt med denna gång?

Jo det blir troligtvis två instrumentala låtar, den ena är ganska tydlig hyllning till The Ventures och den andra innehåller influenser från både Ventures, Link Wray och Los Stra. Sedan har vi funderat på att göra en helt instrumental platta framöver, men vi får se.

Det är ju förstås mycket på håll nu i att komma ut att spela, har ni funderat på att köra nån replokalsspelning?

Ja i början gjorde jag det, men nu har ju alla gjort det till höger och vänster så ja vet inte hur många som skulle kolla.

Ni får mäta på Facebook hur många som skulle vara intresserade.

Ja det skulle vi kanske göra. Det kanske inte är en så dum idé kanske nått i samband med nått singelsläpp.

Hur mycket gig brukar ni köra på ett år?

Vi försöker få två per månad då alla har jobb vid sidan om och så. Men vi får spelningar över hela landet alltifrån Skellefteå ner till Tranås mest pubgig nån countryfestival och så.

Tack för snacket så ser vi fram emot nästa singel Comeback Josephine?

Ja tack själv, singeln är ute den 5:e juni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Please reload

Vänta ...