Tove Gustavsson

Tove Gustavsson släppte en skiva 2017 med sin far som producent. Hennes röst är riktigt skön och ny platta kommer 2020. Se till att inte missa bluesrockiga Tove!

Kort för den som inte är bekant med dig sedan innan. Vem är Tove Gustavsson?
Tove Gustavsson är en rivig bluesrock sångerska som tillsammans med sitt grymma band främst spelar originalmusik från första skivan som släpptes för ca 2 år sen, lite så ungefär!

Hur länge har du lirat musik?
Ja har hållit på med musik hela livet, men aktivt med mitt band i ca två år! Innan va det mycket musik/sånglektioner och så gick jag på en musikskola i två år innan jag började jobba med första skivan.

Prisad på Åmåls bluesfest en utav de mest anrika bluesfestivalerna i Sverige. Vad betyder en sån utmärkelse?
Ett av mina största mål som jag har är att bli en erkänd grym sångerska/musiker, så att få en sån stor utmärkelse redan nu så tidigt i min karriär betyder självklart jätte mycket, ett tecken på att man är på rätt väg.

Du har en lite soulig röst vilka förebilder har du?
Mina förebilder är ju framförallt mina rock n’ roll gudar David Coverdale, Paul Rodgers, Robert Plant, Deep Purple, Dio, Jimi Hendrix, Black Sabbath. Men eftersom att jag lyssnar på massa olika musikstilar och alltid har gjort det, så tror jag att jag kan ha blivit påverkad av många andra artister som jag lyssnat/lyssnar på men som kanske inte ser som topp topp förebilder. Lyssnar tex jättemycket på reggae, blues, funk, soul och endel hip hop.

Du samarbetar med din far Kjell Gustavsson inför första plattan var det självklart?
Ja det var väldigt självklart då det var han som föreslog att vi skulle göra en skiva i mitt egna namn.

Hur arbetade ni fram den?
Vi skrev låtar på olika håll, sen sågs vi mycket och formade låtarna tillsammans, samt skrev mycket texter. Super kul!

I can’t go in like this är väldigt catchig nästan på ett popigt sätt. Är det viktigt för dig att blanda stilarna lite?
Jo men det är det väll till en viss del så att inte alla låtar låter lika dant. Om alla låtar på en platta låter väldigt lika varandra så händer ju inget i en, iallafall inte i mig. Då tycker jag att det lätt kan bli väldigt ointressant och tråkigt. Jag går igång på när det händer lite grejer och att allt inte är för förutspått. Så det är väl lite så jag tänker.

För de två efterföljande är mer skitiga låtar utan att för den delen kännas malplacerade tack vare produktionen. Vem har producerat och mixat?
Det är min kära fader som har gjort det. Surjo Benigh som spelar bas, har även hjälpt till med att producera.

Blue – songs from a diary släpptes 2017. Är texterna tagna ur verkligheten eller vad åsyftar albumtiteln på?
Ja titeln är väll framför allt inspirerad av att jag ett tag innan vi började med skivan, hittade min gamla dagbok som jag flitigt skrev i efter att mina föräldrar hade skilt sig, så det fanns massa att hämta där ifrån upptäckte jag nu flera flera år efter när jag hittade den. Sen handlar mycket av texterna om hur det som jag skrev i min dagbok som liten – har påverkat mig nu på äldre dagar, mycket gällande olika slags relationer.

Vilket är ditt roligaste turnéminne efter du släppte förra albumet?
Jättesvår fråga då vi alltid är ett skönt gäng som har väldigt roligt när vi är ute och spelar. Men det är ju alltid roligt att komma till ställen där man inte har någon aning om om det kommer något folk eller vad publiken ska tycka, och sen när man väl är där och spelar så är det fullt hus och jätteuppskattat, sånna minnen är fina!

2017 var ett tag sedan hur blir det med nästa album är det på gång?
Jajamän den är på G, i vår 2020 kommer den!

Hur låter då kommande albumet?
Det får ni höra när det är klart!

Blues är artistmässigt av tradition ganska grabbigt även om det alltid funnits kvinnliga artister. Idag har du däremot många kvinnliga kollegor och du har jobbat live med både Ida Bang och Lisa Lystam. Är det roligare att springa på sina kvinnliga kollegor än de grabbar som ständigt rör sig runt i Sverige?
Ja absolut är det ju jättekul att stöta på sina tjejkompisar när man är ute och spelar! Kul att träffa killarna också.

I ditt lite blandade sound var befinner sig Tove Gustavsson musikaliskt om 5 år?
Om 5 år har vi gjort mer musik och fortsatt gå i den bluesrockiga riktningen.