JD Miller

JD Miller ifrån Borås har precis släppt sin tredje platta och har i Sweden Rock Magzine kallats för den hårdaste AOR:en som finns, något som blir väldigt missvisande. JD Miller är och bjuder på schyssta melodier i sin hårdrock som snarare tar gränsar till metal.

Men är det egentligen viktigt för er att bli satta i ett speciellt fack?
För oss är det egentligen inte alls viktigt att placeras i något fack. Det verkar mer vara pressen och musikbranschen som sådan som verkar vara intresserade av den biten. Vi vill bara göra så bra musik som vi kan och som vi själva gillar. Sen hoppas vi givetvis att människor i allmänhet ska gilla vår musik oavsett genre.

Svenska band som inte är så jättekända i på hemmafront har många gånger fått vissa framgångar ute i Europa. Ni är ett sådant band som har varit i både Tyskland och Spanien. Ni har öppnat för The Poodles och nyligen öppnade ni för SOTO vad har ni fått för respons efter att ni öppnat för dessa lite större band?
I princip uteslutande positiv respons. Vi försöker verkligen göra allt vi kan för att upplevelsen när man kommer och ser oss live ska vara så bra som möjligt och ligga nära soundet på albumen. Upplevelsen från vår sida är att de vi träffar på ute på de europeiska vägarna håller med. Sen är ju responsen från de banden vi åkt på turné med viktig för oss också. Både The Poodles och SOTO har vi knutit bra kontakter med och förutom positiv respons på våra gig så får vi mycket bra respons för vår proffesionalism utanför scenen vilket alltid är roligt. Det är ett bra kvitto.

Träffade Jeff Scott Soto på Firefest för många år sedan som hastigast. Han verkar vara en rolig kille hur var er upplevelse att öppna för en hårdrockslegend?

Surrealistisk upplevelse på ett sätt då han verkligen är en legend i branschen men samtidigt så oerhört avslappnat och lättarbetat. Han och resten av bandet som utgör SOTO är verkligen alla människor med bägge fötterna på jorden och vansinnigt sköna människor. Shout out till BJ, Edu, Tony och Jorge! Sen är det fantastiskt att se den mängden driv som Jeff fortfarande har efter så många år i branschen. Väldigt imponerande.

Ni spelar en del runt hemstaden Borås vilket förstås känns ganska naturligt men att ringa in resten av landet borde ju vara nästa steg. Hur jobbar ni för att få till en större spridning?
Vi lirar en del i Borås med omnejd och har gjort ett gäng spelningar runt om i Sverige. Tyvärr är vår upplevelse att det är oerhört svårt att komma i kontakt med arrangörer etc. i Sverige då fler och fler livescener lägger ned. Sen sitter vi inte på rätt kontaktnät i Sverige för att få till rätt spelningar. Det är ett faktum tyvärr. Vi har lättare att få till europaturnéer med större artister än att få till spelningar i Sverige. Det känns jättemärkligt… 😀 Men finns det något seriöst bokningsbolag därute som vill ta sig an JD Miller så är vi idel öra…

Vissa band åker iväg för att koncentrera sig på sitt låtskrivande medans andra skriver undan för undan och landar arren i replokalen. Hur jobbar ni?
Vi skriver på hemmafronten. Vår trummis Emil Eriksson och jag, Peter Halldén, har var sin hemmastudio där vi jobbar fram våra alster. Emil skriver i princip färdiga instrumentala låtar som han sedan skickar till mig. Jag lägger då sångmelodier och text. När den ”mallen” känns någorlunda ”klar” så sätter vi oss tillsammans och benar ut detaljer i arrangemangen. Generellt sett så har det sett ut så de senaste 2 albumen. Sen har givetvis Elias Fröjd och även Chris David haft en del i processen när det kommer till gitarrsolon och basspelandet. Chris är också co-writer till en av låtarna på nya plattan Afterglow. I övrigt så har även före detta medlemmen Tommy Timonen bidragit med gitarrsolon på plattan och även Emils syster Matilda Eriksson har varit med och arrangerat stämmor och sjunger på Afterglow.

Det sägs att ni fick ert namn när ni skulle göra er första spelning. En rätt lusting historia. Har du lust att dra den med dina egna ord?
Kort och gott så var vår första spelning ett cover-gig i Borås. Min bror Viktor hade landat spelningen och hade kontakt med promotorn. Tyvärr hade vi inget namn och kvällen innan giget så hade vi fortfarande inte meddelat något namn. Promotorn ringde därför upp brorsan och frågade vad bandet hette. Viktor satt och festade och framför sig hade han Jack Daniel’s whiskey och Miller öl. I alkoholdimman frambringade han därför: ”JD… ööhhhhh…. Miller…. heter bandet…”. Så där har ni historien bakom världens sämsta bandnamn oavsett vad Dave Grohl säger om sitt ”Foo FIghters” namn… Vi har funderat på att byta det många gånger men nu sitter det där det sitter. 😀

Själv tycker jag ny Afterglow är ert klart bästa album både till produktion låtar och mixning. Hur länge har ni jobbat på skivan?
Tackar för det. Vi är benägna att hålla med! 😀 Vi har jobbat under ca 2 års tid med plattan. Vi började skriva till Afterglow direkt efter släppet av WWX i princip men den största delen av låtarna kom till när vi kom hem från turnén med The Poodles.

The Desire är en utav singlarna som släppts inför senaste skivan Afterglow och min favorit där som blandar det lite progressiva och melodiska. Det är också den kanske mest streamade låten ni har. När man inte säljer så mycket skivor som förr men ändå får till en låt som får extra speltid märker man det också i att skivförsäljningen ökar?
Vi upplever mer tryck generellt sett när det gäller allt kring JD Miller så skivförsäljningen ökar också pga. det.

Något man sällan talar om är hur lång tid det tar att göra själva inspelningen för en platta med alltifrån instrument pålägg, sång, körer till slutproduktion. Kan du uppskatta hur många timmar som är lagt för att få klart skivan?
Nej det kan jag faktiskt inte. Men det är oerhört många timmar… Till nästa platta får vi ställa upp någon form av räkneverk för att hålla koll på detta så att jag kan svara bättre nästa gång vi talas vid. 😀

Jag skulle föreslå Devilstorm som nästa singel! Om ni skulle släppa en singel till efter The Desire och Icarus vilken skulle du välja om du fick bestämma helt själv?
Jag får hålla med om Devilstorm. Det är en låt som vi har fått mycket bra respons på när vi har varit ute live och spelat.

Som sista fråga var kan man se er framöver?
Inget klart ännu men vi hoppas kunna presentera några livespelningar i Sverige inom kort.