Aerodyne

Aerodyne har förvaltat den metal som jag vuxit upp med och gjort Judas Priest till den tydligaste referensen i sin musik och de gör det riktigt bra. Gitarristen Johan Bergman tog sig tid för rockintervju.se.

Varifrån har ni fått ert namn Aerodyne?

Det kom till av en slump när jag (Johan) och Daniel via sms namedroppade massor med namnförslag. Alla förslag som kunde passa oss var givetvis upptagna, men någonstans i band alla namn dök “Aerodynamic” upp. Vi testade att göra en förkortning och så blev det “Aerodyne”.

Hur uppstod Aerodyne?

Både mitt dåvarande band och Daniels dåvarande där även Christofer och Timmy (originalbasisten) ingick hade det kämpigt av olika anledningar. Då mitt band mer eller mindre låg nere och deras band sökte gitarrist så bestämde jag mig för att provspela. Jag kände dock mest för att starta ett helt nytt band, något som vi alla kände. Sagt och gjort så bildades Aerodyne.

Nu har ni släppt två album sedan 2017 men det är rätt sparsamt med information om er på webben. En officiell Facebooksida hittar jag utan speciellt mycket info om bandet. Är det inte dags att profilera er lite starkare?

Ja, du har så rätt!
Vi brukar beskriva ganska kortfattat i olika sammanhang men har aldrig skrivit någon mer detaljerad presentation.

Med ett antal ofrivilligt inställda gig har ni börjat fila på lite inspelningar. Vad är det som händer för Aerodyne?

Vi är i full gång med vår tredje skiva. Vi ser väldigt mycket fram emot att få dela med oss av det nya materialet.

Ni ska inte nappa på vågen med streamar gig nu då?

Nja, att följa trender har aldrig varit något för oss. Vi lägger allt krut på skivan istället.

Personliga favorit på senaste albumet “Damnation” är “Kick it Down” som väl är den låt som får mig mest att tänka på Judas Priest. Hur blev den låten till?

Den skrevs från ursprungligen till första skivan. Dock så hade vi börjat med alla förberedelser inför inspelningen så vi valde att skjuta på den.

Vad inspirerar generellt till att skriva en skön metallåt?

Inspirationen är inget vi kan styra över, direkt. Den kommer när den kommer.

Likt många band jag snackar med som slår lite underifrån och som gjort en uppföljare är det stor skillnad i produktion mellan första och andra plattan. Vilken är den största skillnaden mellan att spela in Breaking Free och Damnation?

Själva inspelningsprocessen var snarlik. Skillnaden på produktionen är nog mixades av Andy La Rocque i Sonic Train Studios, samt att vi har utvecklats rent musikaliskt men också som producenter.

När ni spelade in Breaking Free låter det som ett lite annorlunda band jämfört med nu. Det var mer melodic rock och Damnation är definitivt mer Metal. Är det ett medvetet val eller är det produktionen som gör så stor skillnad?

Det var en naturlig utveckling, speciellt när Marcus gick med i bandet som ny sångare.

Ni har blivit hyllade i pressen för ert retrosound. Vilken recension har ni uppskattat mest?

Recensionen i Sweden Rock Magazine värmde gott i själen.

När ni lirar live då…vilka är favoritlåtarna att lira live?

Nu var det ju ett bra tag sen vi spelade men singlarna “Kick it Down” och “March Davai” sitter alltid där de ska. Även låtar som “As Above, So Below” och “Out For Blood” är väldigt roliga att rivstarta giget med.

Vilket minne ifrån era gig har etsat sig bäst fast?

Måste nog säga när vi spelade på Wildfest i Belgien förra året. Fantastiskt kul att få spela på en stor scen med mycket folk i publiken och med bra produktion. 

Låt oss hoppas att ni kan lira till hösten. Finns det några spelningar klara för hösten?

Ja, vi har ett gäng spelningar i Schweiz inbokade. Det är bara att hoppas att vi kan genomföra dem.