Perpetual Etude

Foto: Eva Wistemar

Första gången jag fick höra talas om Magnus Mild var utav Osukarus Fredrik Werner strax efter att han gått med i bandet Magnus spelade i Air Raid. Beskrivningen av Magnus var att hans spelstil går åt Yngwie Malmsteen. Därefter har jag sett hans namn i mängder av intressanta band som livemedlem och gäst på skiva.

Gissar att det är ifrån låten Perpetual ifrån Malmsteens skiva Fire and Ice som gett namn åt ditt nya band. Är Yngwie din största inspiration?

Vem? Haha, ja han var min barndomsidol, så han har nog präglat mig mest i mitt sound. Kommer ihåg första gången jag lyssnade på en låt med honom, jag förstod inte riktigt vad som hände, men visste direkt att det har gillar jag skarpt. Sen köpte jag en instruktions VHS och försökte hänga med. Good luck med den grejen.

Ditt andra band Air Raid har ett ganska klassiskt metalsound där min första tanke går till NWBHM-banden som kom fram i början av 80-talet.Du ersatte en av ursprungsgitarristerna Johan Karlsson var det givet att ta platsen när em av grundarna försvinner?

Nä, de tror jag inte. Hade ingen kontakt med dem innan jag fick förfrågan att provspela. De var och är goa gubbar och det klickade rätt snabbt. Både musikaliskt och kemimässigt.

Vad tycker du att du tillfört bandet?

Jag har ju kommit med mina idéer till låtar mm och brinner ju för 80talets gitarrhjältar. Så det har väl blivit mer av den varan. Spelade igenom mycket av det gamla materialet med för komma in i soundet. För det är viktigt att ha grunden i ryggen när man kommer med i ett band av respekt för det som gjorts innan.

Hur ser det ut med Air Raid framöver något nytt material på gång?

De blir det allt!

Du är även med som liveartist och stöttar tokhyllade bandet Gathering of Kings. Hur kom du med där?

Victor Olsson är en nära vän till mig. Han skrev till mig när jag var ute på turné med Air Raid och frågade mig om jag jag kunde hoppa in och lira på Skogsröjet, för då skulle de saknas en gitarr. Sagt å gjort, låste in mig och övade in låtarna som skulle spelas på ett rep ganska nära inpå. Det gick ju bra och fick även äran att vara med på premiär gigget på Sweden Rock och jävlar vilken premiär spelningen. Sen dess har det rullat på och är med som livegitarrist sen dess.

Beskriv känslan att spela i ett så etablerade musiker.

Alla är bara för goa, så har aldrig tänkt i några andra banor än att vi är ett band som skall ut och lira. Men klart det är en ära att få deltaga med den uppställningen och som alltid sträva efter att göra sitt bästa.

I vilka fler band kan man höra dig spela gura?

Ja det finns ju lite gamla band, tex Major Instinct som har legat vilade nu ett bra tag. Men vem vet vad som händer framöver, kanske blir lite mera classic rock. Vi hade alltid väldigt roligt när vi lira så det är ingen omöjlighet. Sen ett gammalt projekt som vi kallade för Majestic Dimension. Lite mer åt powermetal,prog hållet. Sen har det runnit en del vatten under broarna, varit med några fler band men aldrig kommit till att släppa något nytt.

Så till Perpetual Etude som beskrivs som neoklassisk metal. Hur fick du idén till ett eget band?

Har alltid hållt på att skriva en massa musik och kände väl att det var hög tid att skriva lite på egen hand. Nästan samtidigt som detta fick jag kontakt med Kristian “Killen med guldstämman” då kände jag ännu mera att det inte fanns något att tveka på.

Vilka är med i bandet?

Kristian Fyhr – Sång
Kaspar Dahlqvist – Keyboard
Mikael Planefeldt – Bas
Vidar Mårtensson – Trummor
och jag på gura då 

I’ve got the power är första låten som släppts på Youtube. Hur kom låten till?

Satt hemma och riffade på lite idéer, fick ihop en bra grund och sen drog jag över till Kristian och spelade in sång. Den låten växte sig klart väldigt snabbt.

Blir det ett fullängdsalbum?

Helt klart, bara en del detaljer kvar och sen såklart bolags delen. Men det är en del på gång redan så det känns riktigt bra.

Hur skulle du beskriva de kommande låtarna?

Har försökt hitta en balans mellan snabba låtar och lite mera midtempo. Även melodimässigt så går det från rätt så elaka melodier till riktigt stämningsfulla.

Kan du avslöja vad låtarna heter?

Njaa, det får bli en överraskning när de kommer. Men en kommer heta som titeln på plattan iallafall, Now is the time. Som kommer ifrån känslan att, nu var det dags göra något eget.

Now Is The Time…som Yngwie-låten då. Är det referenser till honom i låten?

Nä de var det inte faktiskt, men vet exakt vilken låt det är Men inget jag tänkte på då. Men mycket sker ju utan större reflektion. Har ju lyssnat sönder mig på honom så.

När kan vi räkna med nästa släpp (eventuell singel och album)?

Bra fråga, så snart alla bitar faller på plats. Hoppas inte det blir för utdraget. Men hellre att allt är 100% än att stressa ut något. Ev blir det nån låt till som släpps innan, för visa bredden av plattan.

Ser vi fram emot släppet. Tack för du tog dig tid.

Tack själv Mathias, var skoj att få förfrågan. Ha de gött!