Sapphire Eyes

Niclas Olsson är keyboardisten som håller fast vid AOR-soundet både i Alyson Avenue och Sapphire Eyes där de till och med själva uttalar sig i att inte försöka uppfinna hjulet på nytt utan återskapa retrosoundet i sina nya kompositioner.

Som låtskrivare är du känd i AOR-kretsarna för keyboarddriven musik har du provat att skriva annan typ av musik än melodic rock/AOR?

Absolut har jag det. I mitten på 90-talet komponerade jag ganska mycket soulpop. En del fusioninspirerad instrumentalmusik lekte jag också med. Dessutom har jag ett sidoprojekt sedan flera år som kallas Destiny’s Door tillsammans med Anette, Zhiva, och Patrik Svärd som är mer åt hårdrock/metalhållet.

Sapphire Eyes uppstod när ni bestämde er för att lägga ner Alyson Avenue var det tomrum som var givet att fyllas med Sapphire Eyes?

Jag blev väl lite trött på att lira i band och ville utforska en del av genren som var, för mig, lite djupare och mer laidback än Alyson Avenue. Dessutom var jag sugen på att göra det utan kompromisser med andra medlemmar just då.

Vad gjorde att det blev ett helt nytt band och inte en fortsättning på ditt andra band Second Heat?

Vi har väl pratat om att göra en andra platta med Second Heat från och till men har aldrig kommit till skott. Dessutom var det inte den typen av rock jag var sugen på just då.

Så med nya Magic Moment får vi verkligen det klassiska 80-talssoundet runt 1985. När hade AOR:en sin peak tycker du eller har den inte varit ännu?

Jag vet faktiskt inte. Många soundtracks till filmer var ju hitech AOR runt den tiden men i övrigt blev väl inte genren sådär jättestor. Nu dyker det ju upp en del yngre band som kallas AOR fast med ett betydligt modernare sound såklart och kanske det finns en chans på en högre peak iom det.

Ni blev nyligen beskrivna i en recension som ett band med världsklassmusiker. Inför Breath of Eyes (bandets andra platta) blev ni mer utav ett band än det projekt som det började som. Du kände sedan gammalt rythmsektionen ifrån Alyson Avenue (Christer Engholm,bas och Fredrik Eriksson, trummor) och de båda gitarristerna Emil Knabe och Patrik Svärd också ifrån Helsingborg men hur kom du i kontakt med sångaren Kimmo Blom (Leverage)?

Stora ord och givetvis smickrande, men jag tror att alla i bandet har ganska bra koll på vilka supermusiker det finns i världen så vi tar lite lätt på den.
Iaf….Som svar på frågan så hade jag några önskemål om sångare när Thomas meddelade att han inte fann någon tid att fullfölja inspelningen. Just då hade vi bestämt om att forma ett band så det skulle vara en permanent sångare vilket gjorde allting lite mer komplicerat. Då fick jag ett meddelande ifrån en kille som tipsade om Kimmo. Jag mindes Kimmo ifrån Urban Tale och friskade upp minnet med att lyssna på dom på spotify, fick e-mailadressen och kontaktade Kimmo. Sapphire Eyes var lyckligtvis just ett sådant band som Kimmo just då letade efter.

Älskar ju verkligen en låt som Don’t Walk Away som har alla klassiska ingredienser en bra AOR-låt ska ha. Kam det bli nästa singel om ni ska släppa någon mer?

Tack vad kul. Vi har väl inga planer på att släppa fler singlar just nu men visst skulle det vara ett bra alternativ. Sanningen är att just Don’t Walk Away låg tillsammans med en annan låt närmre att bli förstasingel än just Magic Moment.

All I Need is To Hold You är skriven till en barndomsvän. Berätta kort.

Den är skriven till en barndomsvän som förlorade sin fru i cancer i december 2019. Vi hade alla låtar klara till albumet men eftersom hans ord berörde mig så mycket och denna låten kom till valde vi att ta med den och att dedikera den till honom.

Det är ju en ledsam historia som inspirerat till en låt. Vad inspirerar att skriva nya låtar?

Det är ju just ledsamma historier med breakups osv. Tycker det berör mig mest. Däremot så behöver inte musiken vara dyster för det enligt mig. Relationer med olycklig kärlek osv är det ju något fint med också.

På Bring back the Night backar Anette Olzon upp er som sjunger i ditt andra band Alyson Avenue vad gjorde att ni kontaktade henne till just den låten?

Jag visste redan inför inspelningen att just refrängen låg alldeles för högt, eller lågt för Kimmo men att versen låg perfekt. När vi lagt all leadsång på låten sa vi bägge samtidigt att “Nettan måste göra det”! Som vanligt ställde hon upp och det blev klockrent.

När det var dags att spela in Magic Moments blev det modernt upplägg där alla spelade in för sig eller tog ni ett par helger där alla sågs på plats?

Vi ville från början göra på det gamla goda sättet där vi alla var tillsammans men det funkade inte tidsmässigt. Dock flög vi över Kimmo ifrån Finland vid 2 tillfällen och la sången i min produktionsstudio samt att bas och keyboard är inspelad här. Så det blev ganska modernt med trummor i en studio och gitarr i en annan.

På tidigare plattor har du skrivit allt själv men på nya skivan har du haft hjälp på två låtar. Hur kom det sig?

Det stämmer. Ulrick Lönnqvist och jag har varit i kontakt förut och pratat om att göra något ihop. Nu ringde Ulrick mig en kväll med en låtide som vi sedan knåpade ihop det mesta med i telefon. Eftersom det blev kanon så hade jag en låt som jag kört fast i vers och brygga och Ulrick sjöng in sina ideer där vilket gjorde låten fräsch igen.

Hann ni får några förfrågningar om att spela live innan alla musiker drabbades av nedstängda scener?

Ja det hade vi. Förra hösten tackade vi nej till en miniturne med Devicious och Michael Bormann’s Jaded Hard pga personliga omständigheter. Nu var planen att göra en liknande grej som inte kommer att bli av.

Kanske har det dykt upp några förfrågningar för framtiden till och med?

Inte ännu, men vi har förhoppningar om det nu när europa mer och mer börjar öppna upp igen.

Ni har nu släppt tre plattor, om du skulle få välja helt själv hur skulle en set list på 10-12 låtar se ut då?

Mitt eget förslag hade nog sett ut så här utan att vara i rätt ordning:

You’re My Wings
Only Feel Love
This Love This Time
Someone Like You
My Desire
Never Again
Don’t Walk Away
I Never Meant To Hurt You
Magic Moment
Do You Think About Us
Bring Back The Night
As The Days Go By.

Jag tror det blev 12.

Ni har en egen webbshop på er hemsida, är det lättast att få tag i era plattor den vägen eller kan man köpa andra vägar också?

Man kan mig veterligen köpa plattan genom de flesta större återförsäljarna. Dock går det bra på vår egen webshop också.

Som avslutning när ni spelade i Malmö på Melodic Rock fest häromåret sa Anette ifrån scen att Alyson Avenue var tillbaka som band. Med tanke på att det ärn20 år sedan debuten släpptes hur går det på fronten angående ny platta eller väntar ni in till Livescenen öppnar upp igen?

Mycket har tyvärr kommit emellan både för Anette och Sapphire Eyes. Men planen har hela tiden varit att komma igång och testa ideer som kan få Alyson Avenue att kännas fräscht även i dessa tider. Vi får helt enkelt avvakta lite till och hoppas att våra schema till slut passar. Det var förbannat kul att lira ihop på melodicrockfest efter så många år.