Age of Reflection

Med årsfirandet av rockintervju.se reflekterar vi över det gångna året med en intervju med Västeråsbandet Age of Reflection som är ett band vilka gärna blandar sin AOR med lite muskler och låter den melodiska tyngden vara viktig för soundet. Carl Berglund som är en av grundarna till bandet tog sig lite tid för rockintervju.se.

På AOR convention i Malmö härom året utgjorde Age of Reflection en stor överraskning för många. Ändå spelar de just AOR av den lite tuffare varianten.


Tack! Ja, Malmö AOR Convention var roligt, och ett riktigt bra arrangemang, synd bara att det inte var så många besökare som vi hoppats på. De som var där var ändå die-hard Aor fans och de verkade nöjda.
Vår musik, ja….Vi vill behålla AOR känslan men ändå leverera den mer lite mer attityd och ”pung”. Något som vi blivit väldigt uppskattade för.


Presentera bandet. Vilka är ni?

Vi är jag, Carl Berglund, på kompgitarr och kör. Peter Ledin på lead-gitarr och kör. Han är det senaste tillskottet i bandet och platsade som handen i handsken från dag ett, en riktig tillgång och en god vän till oss sedan gammalt. Vi har Jens Rütgeroth på keyboards och Urban Greijer på trummor. Urban kom med i bandet strax innan vår Englandsturné förra hösten och även han kändes helt rätt från första repet ihop. På bas och kör har vi Jan Skärming som jag startade bandet ihop med 2013 och sist men inte minst Lars Nygren på sång. En bättre frontfigur, drivkraft och sångare går inte att hitta.

I Västerås är det ni och Grand Design som håller AOR-fanan högt. Finns det bra speltillfällen i hemstaden (förutom nu då)?

Ja, vi repar även vägg i vägg. GD är grymma snubbar. Pelle Saether (som sjunger i GD) spelade in den första demon jag någonsin spelade in 1988. I Västerås finns det tyvärr ingen rockklubb eller möjligheter till gig över huvud taget. Närmsta ställe är ROCKLAND i Sala, typ 35 km bort, men det å andra sidan är en rockklubb i världsklass.

Märkte ni stor skillnad på bandets online streams efter detta expo eller ökade  kanske till och med försäljningen av plattor?

Som efter varje gig blev det en ökning av streams. Skivförsäljningen märkte vi inte av specifikt vid detta gig då allt det sköts av skivbolaget.

Er debut In the Heat of the Night kom 2017. Var ni redan på gång med platta nummer två eller kom det efter spelningen?

A New Dawn var I stort sett klar vid giget i Malmö, vi väntade bara på slutmastern från Erik Mårtensson.

A New Dawn heter andra plattan som jag tycker är lite tyngre i produktionen vad gjorde att det blev denna utveckling?

Kul att du nämner det. Ja, den är lite tyngre och det var i den riktningen vi ville gå. Vi har märkt att de lite tyngre, hårdare, låtarna är de som gått hem bäst hos lyssnarna, och framför allt live har de fått bäst respons. Det i kombination med att fler av medlemmarna var delaktiga i sångskrivandet på A New Dawn gjorde att resultatet blev detta.

Varför namnet A New Dawn?

Det var en ny gryning på flera sätt, och titeln kunde inte bli mer rätt.
Dels för bandet som hade ett par nya medlemmar och stod i nya startgropar, dels för några av oss på privata plan men även menat som en ögonöppnare för lyssnarna. En påminnelse om att vi alla måste se sig omkring i den värld vi har. Att vi behöver vårda vår planet, ta hand om våra medmänniskor och uppskatta det vi har….annars står vi snart en ny grym gryning till mötes.

Ett mäktigt gitarrintro startar skivan i bästa stil. Hur växte idén fram att inleda skivan så?

Vi skrev egentligen introt för att ha att öppna vårt gig på ROCKINGHAM 2018, och när det var klart tyckte vi att det var så grymt så vi spelade in det i studion. Där kände vi att det passade så bra som intro till A NEW DAWN och är det i någon genre det passar sig med ett gitarrsolo intro så är det väl till AOR.

Det blev en Cover dessutom. I just died. Hur kom sig det?

Vi spelade faktiskt in den på skoj för första plattan, men blev inte helt nöjda. När vi sedan började med låtarna till A NEW DAWN snubblade vi över den igen och beslutade oss för att ge den en andra chans…och blev sjukt nöjda.

Here I Stand har en sån där refräng som alla vill skriva, melodisk tydlig och sticker verkligen ut ifrån resten av låten. När ni skriver ny musik hur jobbar ni då? Är det alltid på samma sätt med riff , vers eller refräng först eller varierar det?

Tack, vad kul att du gillar den! Det är faktiskt helt olika från gång till gång. Ibland kan jag komma med en hel färdig låtidé, ibland kommer någon med ett riff som vi sedan bygger låten runt och ibland kan Lars komma med en sångslinga som vi sedan gör musik till. Just i fallet Here I Stand var det en idé som Jens (keyboard) kom med, och till den föll alla bitarna på plats med en gång. Jag tror att vi skrev grunden till den på mindre än 20 minuter.

https://youtube.com/watch?v=EotU_rCNp_8%3Flist%3DRDAOXsWQZSioJjzOet-pGYgX_w

Go har också en kraftfull tydlighet med et otroligt driv i låten dessutom en av de tyngsta låtarna på skivan. Hur mycket vågar man ta ut svängarna men ändå hålla sina fans nöjda kring sitt sound?

Ja, det är lite svårt. På samma sätt som man vill bredda sig som band, vill man inte tappa sitt sound och lyssnarna som gillar det man gjort. Som musiker utvecklas man också hela tiden och får ny inspiration. Vi brukar göra så att vi gör klart massor av låtar och sedan gallrar, eller röstar, vi. Då blir det automatiskt så att de som sticker ut för mycket eller de som frångår från formen för mycket hamnar i reservlådan. Den tar vi sedan fram om vi någon gång fastnar och inte får till t.ex. en refräng eller brygga, då kan det finnas oanvända delar av låtar som vi kan ta därifrån. Kanske en refräng som är väldigt melodiös i en övrigt för hård låt.

Inledningen och outro låter lånat ifrån nån gammal film. Berätta vad det kommer ifrån?

Jag vet faktiskt inte varifrån det kommer från början. Det är gratisklipp som vi hittade på nätet, på en site där det finns klipp man är fri att använda hur man vill. Jag brukar göra så att när de andra gått hem från studion så lägger jag in roliga ljudklipp här och där i låtar för att få se hur de andra reagerar när ljudklippen plötsligt kommer upp. Har vi en låt utan titel kan det vara lättar att komma ihåg vilken låt det är om man förknippar den med ett specifikt ljudklipp. Just detta var så passande och bra att vi valde att spara det.

På tal om ny musik så har ni gjort officiellt att ni skriver nytt just nu.

Ja, vi skriver nytt nu när alla gig uteblir. Det är skönt att sitta och skapa i lugn och ro utan stress eller deadline…det får bli hur det blir, och vi resonerar så att det är bättre att han 50 låtar att sålla mellan än att skriva färre som man ”måste” använda.

När tänker ni att ni ska vara klara med nästa platta?

Ingen aning! När vi känner att vi har ett material starkt nog att ta oss ytterligare en pinne upp på stegen, och när vi får en deal som vi är 100% nöjda med. Vi har ingen stress utan det är viktigare att det blir bra…bäst!

Har ni kontrakt på ytterligare en platta eller löser ni det skiva för skiva?

Vi löser det skiva för skiva, än så länge.

Då ser vi fram emot nästa släpp och att få möjlighet att se er live snart, tack för ni tog er tid.

Tack! Ja, nu längtar vi efter att få komma ut och giga igen, få träffa folk och göra det vi älskar!

ROCK ON!