Andreas Dahlbäck

Meritlistan är lång kanske inte milslång men flera kilometer…eller ja kanske även det en överdrift, men Andreas Dahlbäck är den energiska som är en sann entertainer ifrån sin plats längst bak i bandet. Han kan presentera ett digert CV som innehåller, Ulf Lundell, Magnus Uggla, Peter LeMarc, Olle Ljungström, Anna Ternheim och Per Gessle för att nämna några av de mest framgångsrika.

Vilket enskilt jobb skulle du säga fick fart på karriären som trummis?

Det var med Olle Ljungstöm. Jag hade ju spelat massor av år innan det med, men med Olle hittade jag min grej, jag är liksom ganske mycket av en mat och potatistrummis. Älskar soul och funk och sådär med det finns andra som gör det bättre. Sedan har det rullat på med Ulf Lundell, Peter LeMarc, Magnus Uggla, Anna Ternheim och nyligen med Per Gessle.

Jag har uppmärksammat dig genom min fru faktiskt som är Lundell-fantast. Jag har väl vuxit in i att tycka om Lundell. Live kan jag ibland tycka det blir lite långt, senaste giget jag såg var på Trädgårn 3.20 långt, då gick jag till och med lite tidigare ifrån spelningen.

Ändå tycker den mest hängivna Lundellfantasten att vi ska spela 4.45 (eller va rekordet ligger på) och helst bara obskyra låtar. Men jag kan förstå att de flesta som är där kan tycke det blir lite långt. Men vi i bandet har ju riktigt kul.

Min inbillning med den konstellationen som spelat med Lundell sedan tidigt 2000-tal är att ni blivit lite granna som en familj när ni fått spela ihop så länge. Hur upplever du det?

Ja det är verkligen så. Vi hänger dessutom med privat en del. Numer är det väl mest med Jens och Surjo då det är dem som bor kvar i stan.

Du har spelat med några personer under årens lopp som har även uppmärksammats för sitt missbruk är det nån utav dessa artister du tycker påverkats vid liveframträdanden?
Tänker främst på Olle Ljungström som nu gått bort men också var öppen med det i TV i Så Mycket Bättre men även Lundell som i perioder druckit lite väl mycket.

Olle kan jag säga att han kunde göra helt fantastiska spelningar men drack ju oftast på scen så det kunde också gå helt åt pipan och det var verkligen jobbigt. Ulf har ju det bakom sig, kanske nått återfall, men han har ju aldrig druckit på jobbet under mina år. Så det är bara Olle som jag jobbat med som det hänt, men när det hände så var det jobbigt.

Vilken turné som hel turné med valfri artist under alla år har varit roligast?

Jag skulle säga sista vändan med Lundell förra sommaren där allting bara flöt på. Det var inte något tjafs mellan någon under turnén utan allt var bara trevligt. Vi skrattade och hade kul mest hela tiden

Ja det märktes faktiskt på er, då skillnaden mellan avskedsturnén 2015 och er återföreningsturné 2019 där på den förstnämnda var en Ulf Lundell på ganska dåligt humör.

Han har ju berättat det att den turnén var en av hans värsta då han inte kände sig tillfreds men vi märkte det inte backstage. Senaste turnén var han dessutom extra uppsluppen och skojade med oss på scen där han och vi var hela turnén på strålande humör.

På Netflix finns en dokumentär som heter Hired Guns som skildrar livet som sessionmusiker är det samma för er i Sverige?

Nja det där med sessionmusiker började väl dö ut lite i Sverige på 80-talet redan, alltså det här med att vara fast session musiker.

Jo men jag tänkte mer på det ovissa som frilans.

Det är väl samma ungefär skulle jag säga jag. Du vet ett halvår fram vad som kommer att ske.

Då är det tur du har din studio.

Ja precis.

Vad är det bästa/sämsta med att vara inhyrd musiker?

Det bästa är att få lira med så mycket olika musiker, alla möten. Du kan ju i ett band lira med någon som är både 10 och 20 år yngre/äldre. Det sämsta skulle väl vara att du kan bli stressad av att inte veta vad som händer efter nästa gig.
Tycker du det är jobbigt så är nog inte det här yrket något för dig. Men jag är uppväxt under de förhållandena där min pappa var frilansmusiker så jag vet egentligen inget annat.

Din studio som idag heter Durango Recording som du grundade i slutet av 90-talet, vad kom sig att du bestämde dig för det?

Jag har alltid samlat på mig en massa instrument och hade en replokal som jag inte var riktigt nöjd med. Så när jag bytte lokal växte det fram till en studio.

Det är en gedigen räcka utrustning din studio kan erbjuda. Det är nog tio trumset där men begränsat antal märken beror det på att du varit sponsrad eller finns det någon annan anledning?

Nej du det är allt tretton trumset hur kunde du missa en så viktig detalj…men låt gå för den här gången du är ursäktad 😀
Jag hade spons av Yamaha i runt tio år sedan var det med Ludwig i åtta tror jag, sedan bara härom året fick jag en fråga av Gretsch om jag inte ville spela på deras trummor och nappade på det, trodde aldrig det skulle hända i min ålder och med de banden jag spelar.

Ja men det är väl inte så konstigt egentligen Andreas, de senaste åren har du ju synts mer än någonsin.

Jo men de artister jag spelar med har en publik som kanske inte köper trummor för att jag spelar på dem. Jag hade nog satsat på en artist med yngre publik. Men det var bara att tacka och ta emot, dessutom så är det de bästa trummor jag någonsin spelat på.

Du har haft en massa kända svenska artister som spelat in hos dig. Vad skulle du säga är främsta anledningen till att du attraherat så många etablerade artister?

Det är nog att vi som jobbar i studion har dragit hit många av artisterna då vi spelat med dem. Fö

En artist som Tom Jones åker ofta till Malmö och spelar in. Hur är det för Durango studios har ni några internationella artister att skryta med?

Nja det har varit några Gessle gjorde ju en engelsk version av Småstadsprat där Nick Lowe ifrån Rockpile sjöng på den engelska versionen. Sedan har Julian Lennon spelat in här, jag var inte i studion då utan la trummorna i efterhand och när jag ska spela in så får jag Julian Lennons röst i öronen det var bara… Men annars gillar jag det svenska språket och att arbeta med svenska artister, det är väl kanske därför det inte blivit så många turer utomlands heller för den delen.

Hur många inspelningsstudios finns under ert tak?

Det finns en stor och sedan lite smårum som folk hyr in sig i och jag tror de främst sysslar med låtskrivande.

Vad händer i Durango studios för tillfället?

Jag håller på att producera några skivor parallellt: Lundell, Helen Sjöholm, Anna Ternheim och Hansson De Wolfe United som alla ska släppa nytt.
Dessutom mixar jag Sofia Jannoks kommande skiva och en live skiva med David Myhr.

Hur ser det då ut för Andreas Dahlbäck framöver?

Vem vet i dessa Corona tider. Skulle ju ha turnerat med både Lundell, Pugh, Hansson De Wolfe United och Helen Sjöholm. Allt blev inställt. Jag hoppas på inspelningar i höst men än så länge är kalendern tom.
Den som lever får se!