Degreed

Bland alla melodicrockband som kommit fram genom åren i den erkänt starka myllan av svenska melodicrockband är Degreed ett utav de band som länge legat precis under toppen av de stora snackisarna likt H.E.A.T och Eclipse. Nu är de aktuella igen med nytt album med redan flertalet släppta singlar bland annat en Ted Gärdestadcover. Sångare, bassist och frontman, Robin Eriksson svarade på ett gäng frågor om karriären hittills och det kommande skivsläppet.

Innan vi snackar lite om ert kommande album vill jag kolla av några saker. Debutskivan hamnade på Melodicrock Records. Hur kommer det sig att ni hamnade på ett Australienskt bolag?

Minns inte exakt hur vi kom i kontakt med Melodic Rock Records. Men Andrew gillade oss och vi fick ett kontrakt. Vi blev såklart överlyckliga och skrev på mer eller mindre utan vidare. Önskar dock att vi hade haft mer tålamod och siktat lite högre, men vi var väldigt ivriga.

Fram till förra skivan som också gavs ut av Sony/GAIN bytte ni bolag efter varje släpp. Vad kom sig det?

Jadu, som jag berättade ovan så var vi väldigt ivriga. Även unga, oerfarna och naiva. I början hade vi inte något management utan klarade oss mer eller mindre helt själva. Så vi gjorde nog några dåliga val i början. Men det är ju lät att sitta och säga nu dock. Vi hade en hel del otur också. Bolaget som släppte vår andra skiva gick i konkurs vad jag vill minnas. Sådana saker har hänt hela tiden under vår karriär. Men vi har lärt oss mycket på vägen.

Ni är ju allihop fantastiska musiker individuellt. Vad har ni enskilt för musikalisk erfarenhet/utbildning?

Jag, Mats och Daniel har studerat på musikgymnasium, och jag gjorde även ett extra år på en folkhögskola efter gymnasiet. Micke, som är min och mats kusin, har inte studerat musik eller något sådant. Däremot har han växt upp med mig och mats och har blivit matad med mycket musik så tillslut tedde det sig naturligt för honom. Jag och Mats, som ju är bröder, har spelat i samma band sedan 1998!

Stockholm har levererat på senare år (läs 2000-talet) Melodicrock band som Eclipse, H.E.A.T, Work of Art, m.fl. Är det endast till godo att ha kollegor i branschen som lyckas eller blir det en hjälp på traven?

Både H.E.A.T och Eclipse är inte bara kollegor till oss, utan även goda vänner. Visst kan det vara en fördel att ha dom nära till hands. Nu är det ju så att Erik Grönwall från H.e.a.t är våran manager, så han är ju så illa tvungen att hjälpa oss haha.

I ingressen hävdar jag att ni i popularitet ligger precis steget efter ovan nämnda band, är jag ute å seglar då?

Nej, du har ju helt rätt där. Det är ju ren statistik egentligen. Men vi märker när vi är ute på vägarna att intresset börjar trappas upp. Jag tror att om vi hade hamnat i andra händer redan från början och tex haft en bra manager på den tiden, så hade saker kunnat se ganska annorlunda ut, till vår fördel. Men det finns ingen mening att vara bitter, och somsagt så har vi lärt oss mycket på vägen och står på en ganska stadig grund. Och den grunden kommer vi kunna stå stabilt på resten av karriären.

Ni tycks dessutom släppa er nya skiva ungefär samtidigt som dessa band. Vad får Degreed 2019 och lyfta lite extra?

Jag tycker att vi än en gång har överträffat oss själva på denna skiva. Vi utvecklas ständigt och går sakta men säkert framåt och uppåt. Degreed har även ett mer originellt sound än ovan nämnda band och även andra band inom denna genre. Det går inte att säga emot, utan så är det bara. Tror att det kan vara svårt för vissa att ta till sig till en början och rentutav retar vissa, men det kommer att hjälpa oss i det långa loppet.

Med er kombo av gitarr och keyboard som soloinstrument hittat en vass balans som ibland nästan ger en progressiv känsla (kommer i sololiret lite att tänka på Dream Theatre). Hur har ni kommit dit ni kommit? Är det influenser som skapat det eller är det oändliga timmar i replokalen?

Visst så har vi alla lyssnat på Dream Theater i våra tonår och är helt klart fan av dom. Vi har dock ingen vision av att efterlikna dom överhuvudtaget. Vi har så väldigt många olika influenser, och varje bandmedlem har sina egna influenser. Det bidrar till vårat lite Schitzofrena sound.

Vad är på gång i samband med släppet?

Vi har turnéplaner under första halvan av 2020. Mer än så kan jag inte avslöja.

Ni har hittills släppt fem singlar sedan förra skivan (den första redan 2018). Är alla med på nya fullängdaren, eller är det låtar utöver skivan?

Ja det stämmer. Det är ett nytt sätt att jobba för oss. Alla singlar kommer med på skivan.

Ni har dessutom valt att göra en cover på Ted Gärdestads Blue Virgin Isles (som först släpptes 1976). Vad fick er att göra det och varför blev det den låten?

Det var Grönwalls idé från början, och även om vi först tyckte det var ett lite underligt förslag, så vande vi oss vid tanken och tycker numera att det är ett klockrent val av cover. Det är en hyllning till en av Sveriges finaste artister genom tiderna. Hårdrockare eller inte, alla älskar Gärdestad!

Utav de egenskrivna singlarna tycker jag att ni presenterar både stenhårt (exempelvis You All Know My Name) så man kan hört er innan. Men också mycket mer AOR än tidigare då tänker jag främst på hur ni använt keyboards exempelvis i Summer of Love. Var det ett givet val för er att gå denna vägen? Eller har ni haft hjälp utifrån med att forma soundet?

Ingen hjälp utifrån. Vi har gjort den här plattan själva. Och vi gör ofta det som faller oss in. Så var fallet med Summer of love. Vi var inspirerade av den nya vågen av synthwave, som vi älskar och tycker e asball.

I en tidigare intervju med er så sa ni att folk uppfattar er mycket hårdare live än på skiva. Med tanke på kommande släpp och min tes om att ni har tagit en något softare approach kommer vi få se ett annat Degreed nästa turné?

Nej, vi kommer vara som vanligt live. Bara bättre och med nya låtar denna gång! Även om vi gjort mycket softa saker på nya skivan, så har vi även gjort några av våra hårdaste låtar där också. Så det finns lite av varje.

Vad är gällande för spelningar framöver, några klara planer?

Vi har ungefär en spelning i månaden resten av detta år. Nånting som heter Rock the boat och även en spelning på en festival i Tyskland. Sedan drar det igång på allvar nästa år.

Foton av Gustav Sandholm Andersson
Degreeds nya skiva Lost Generation släpps 15 november