Descalier

Foto: Pontus Fagerstedt

Begreppet Actionrock hade jag missat tills jag intervjuade The Drippers i höstas. Egentligen spelar det mig ingen roll, gillar jag musiken så gör jag. Descalier är ett sådant band…som jag gillar alltså. Bandet har funnits sedan 2015 och 2016 släpptes första låtarna digitalt. 2020 ska det komma mer! Dessutom är actionrock nog en rättvis genre om ni vill ha en.

När ni gick in i replokalen 2015 visste redan ifrån början hur ni skulle låta?

När idén om ett band föddes genom vår gitarrist Joel och basist Niklas så hade de en vision om hur de ville att det skulle låta. De skrev ett antal låtar som då hade en tydlig karaktär av bluesig rock, med Rival Sons som främsta inspiration. Men när vi hade repat 3-4 gånger med hela bandet som helhet så började det låta mer som vi har på vår första EP, där ett känt svenskt band vid namn Hellacopters kom att bli en inspiration. Men vi skulle inte säga att vi känner oss låsta till hur vi vill låta, det är något vi tror är under ständig förändring samtidigt som vi nog aldrig ser oss röra oss ifrån rock-genren.

Vad ligger bakom ert sound?

Vi har alltid försökt vara väldigt naturliga i hur vi låter. Det man hör på skivan ska man i princip kunna gå och höra att det låter likadant när vi spelar live.    

Sedan gick det rätt så snabbt då första releasen såg ljuset 2016 och därefter har det blivit ytterligare ett släpp på tre låtar. Var igenom kommer musiken släppas 2020?

Den nya skivan kommer släppas genom egna kanaler, vi kommer pressa vinyl och den kommer finnas på digitala plattformar som Spotify. 

I vilka format ska ni släppa den nya musiken?

Den nya skivan kommer släppas genom egna kanaler, vi kommer pressa vinyl och den kommer finnas på digitala plattformar som Spotify. 

Inspelningarna har tidigare skett i Jönköping trots att ni är ett Göteborgsband. Hur kommer det sig?

De tidigare inspelningarna är gjorda hos Ulf Blomberg på HoboRec och det kommer sig av att Joel och Niklas har spelat in där med ett tidigare hardcore-band som hette Slutet. De gillade att arbeta med Ulf, han var då mer van att producera hårdare musik vilket vi trodde kunde bli intressant. 

Vart blir den nya musiken inspelad?

Den nya plattan är inspelad och väntar på mastering. Vi började att spela in den själva i vår replokal, från början tänkt som en sorts för-prodd för att vi kände att vi ville kunna lägga så mycket tid som vi behövde på den, vilket inte är fallet när man hyr in sig i en studio med en begränsad budget. Men vi blev väldigt nöjda med hur det blev och beslöt sen att samarbeta med Matthias Törngren på In Your Phase Studios här i Göteborg, som hjälpt oss spela in sången och mixa plattan. 

Om ni skulle välja fyra favoritskivor som påverkat er musikstil vilka blir det då?

Kort svar: Pressure and Time med Rival Sons, By The Grace Of God med The Hellacopters, Machine Head med Deep Purple och Consoler Of The Lonely med The Raconteurs. 

Det är omskrivet om er att ni är ett liveband med rejält utav ös. Vad händer när ni går på scen, vilken känsla infinner sig?

Känslan som infinner sig kan låta lite sliten, men det viktigaste för oss är att göra en riktigt bra show, att få kontakt med alla i publiken och få folk som står längst bak känna som att de står längst fram vid scenen. När man går på scen är man som i sin egna bubbla, i 45 minuter så finns bara ett fokus. Och det är  Rock´n´roll.

Vilken är då den bästa liveplattan som släppts?

Det finns många att välja på, och vi har alla olika svar på den frågan. Så vi kan rada upp några favoriter som ofta körs på vinylspelaren hemma: Deep Purple Live in Japan, The Who Live at Leeds och Allman Brothers At Fillmore East. 

Min favorit bland era tidigare låtar är Split and Torn som ger både ös, andrum i musiken, fills och mycket skit under naglarna. Var placerar man en sådan låt i en setlists?

Tack! Oftast så hamnar Split And Torn i första halvan av setet för det är en låt med en stark hook men samtidigt har den mycket en lekfull rythm som får en att landa lite i setet efter en stark inledning.

Hur ska i övrigt en setlists byggas upp?

Vi har alltid varit väldigt noggranna med setlist. Vi gillar att tänka dramaturgisk kurva. både vad gäller tempo och dynamik. Nu senast öppnade vi t.ex med Pay for what you Break, in i Split and Torn och vidare in i Trouble (en ny låt från kommande plattan). Där har vi etablerat en stark känsla för inledningen. I mitten tog vi ned det en smula med i tempo och körde t.ex en låt som har mycket mer melodier. St.Melby även den från kommande plattan. Framåt slutet brukar vi blåsa på med allt som är snabbt. där brukar en låt som Understand från första EP’n sitta gött.
Låtarna handlar om ganska olika saker. Vad inspirerar till textskrivning?
Texterna skrivs alltid från ett personligt perspektiv, saker man har vart med om i sitt liv, Pär skriver majoriteten av texterna och inspiration kan komma från en fras, ett uttryck eller helt enkelt bara sitta ner och skriva.

Ni har nyss avklarat er första spelning på länge hur känns det att gå på scen igen efter ett tags liveuppehåll?

Det kändes underbart. Det har det alltid gjort. Längtan efter att spela live är ju där konstant och därför känns det jävligt skönt att äntligen va igång igen. Det har ju stått still väldigt länge på gigfronten just för arbetet med den nya skivan. Att skriva musik och att arra låtar och skapa något i form av en skiva är en häftig känsla, men det är när man får spela låtarna live framför folk efter allt slit i replokalen och studion som man känner att det var mödan värt.

Och spelningen i sig hur gick den tycker ni?

Spelningen gick väldigt bra. Det kändes att det var alldeles för längesen sist. Vi var verkligen laddade. Det märktes nog på alla i bandet skulle jag tro. Pär kopplade (som frontman) ett stenhårt grepp om publiken och släppte dom inte en sekund innan det var slut. Jag vet inte vem som var mest laddad av att spela. Vid ett flertal tillfällen var Niklas ute i publiken och spelade bas. Så vi hoppas att det inte skall dröja allt för länge innan vi får stå på scen igen.

Hur ser det ut på gigfronten framöver?

Just nu håller vi på att boka spelningar för fullt. Även om inget är klart i detta nu. Men något gig ska vi nog kunna riva av innan sommaren är slut. Tack så mycket!

Tack för snacket så får vi anledning att höras i samband med ert nästa släpp.