Kodiac

Foton: Jonas Eklöf

Medlemmarna har bakgrund i Freak Kitchen, Road Ratt, Cane n Able, Bodysnatchers m.fl. Men Kodiac presenterar man något helt annat där poppen ligger i grunden och rocken får ta över. Jag fick en intervju med medgrundaren, gitarristen och sångaren Christian Krull Grönlund.

Hur blev Kodiac till?

Jag och Fredrik har ju känt varandra i hundra år typ, och spelat ihop i många band genom åren, som Mos Eisley, Gods Favorite och Dirtbox bland annat. För ca 4 år sedan, på nyårsafton, började en av våra bästa vänner gitarristen Håkan Krantz att snacka om att starta något kul coverband, och undrade om jag och Fredrik vill vara med på detta, ihop med trummisen Staffan Wirdemo. Så blev det och vi repade in ett tiotal låtar, bl.a Stay With Me. Vi tyckte den lät så bra at vi gick in i en studio och spelade in den, mest på skoj. Vi spelade även in en Kravitz dänga som heter California. Vid denna tidpunkt fanns inget Kodiac.

I samband med detta hade jag ett par låtidéer som jag presenterade, och vi valde därför att spela in även dessa låtar i studion, med Fredrik bakom spakarna. Bland dessa låtar var bl.a Chasing Dragons och Drown You. På Chasing Dragons är det faktiskt Håkan och Staffan som spelar viss gitarr och trummorna på den utgivna versionen.
Av olika skäl, bl.a att vi hade väldigt begränsad tillgång till tid i studion, så fortsatte jag och Fredrik att skriva och spela in mer av instrumenteringen själva. Vi bägge spelade gitarrer och turades om med basen. Trummorna programmerades tillfälligt. Black & Blue spelades kvickt in och mixades sedan av Niklas Olovsson. I samband med detta började jag känna att jag ville spela mer gitarr, och lägga basen på hyllan, åtminstone tillfälligt. Staffan hade problem med skador i en arm och hade svårt att trumma. Det kan kanske låta drygt mot de andra men det var en nödvändig åtgärd för att effektivisera och komma framåt i en kreativ process som vi kände att vi verkligen ville ta vara på. Vi hade i ett senare skede också en del gästmusiker som trillade in i studion när tillfälle gavs, bl.a gitarristen Johan Randen och trummisen Bengan Andersson som spelar på både Savage Love och Drown You. Jag hoppas ingen tog illa vid sig av detta, vi är fortfarande bästa vänner med Håkan och Staffan i min värld i alla fall, och de är evigt välkomna att gästa oss när vi spelar live. 

I denna nya process föddes i alla fall ett tiotal låtar som nu är klara, och några av dem är redan inspelade och släppta på streamingtjänster. Det gick sedan något år innan vi faktiskt började tänka tankarna att vi ville göra detta live. Vi tog in lämpliga musikervänner för ett snabbt påkommet livegig förra året, och vi tyckte att det fungerade så bra att vi bestämde oss för att fortsätta tillsammans.

I Kodiac ingår nu även Noak Eldh på keyboard, Niklas Olovsson på bas, och Oskar Eriksson på trummor, Fredrik Stenberg på gitarr och så jag Christian Krull Grönlund också gitarr.


Hur kom ni på att ni skulle heta Kodiac?

Vi hade hundratals namn uppe och snurrade och till slut fastnade ordet Kodiac, som ju är världens störstabjörn (Kodiak) efter isbjörnen, och även en ö (Kodiak Island) och en stad i Alaska. Det symboliserar väl också lite av känslan av musiken. Lite luffigt, lugnt, och lite kargt, men ändå väldigt starkt och nyfiket. Sen har ju musiken generellt ett ganska nordamerikanskt uttryck.

Sex låtar har det blivit 2019 en ep och två singlar. Vad väntar 2020?

Vi har ytterligare 4-5 låtar som skall spelas in inom kort. Det absoluta målet om jag får bestämma, det är att släppa en vinyl under 2020.

Låtarna är väldigt catchiga. Vad gör att en låt får släppas under Kodicflagg?
Vi har ju bakgrund inte bara i hårdrocken, både jag och Niklas har spelat funk i band tidigare. En av huvudreglerna i Kodiac är att det aldrig får finnas några ramar eller riktlinjer för vad en låt skall vara, en av de senaste låtarna vi arbetar med låter väldigt mycket INXS, medan en annan osar av TomPetty, och en tredje har Bowie och Clash vibbar. Så öppenhet för olika stilar är något som premieras i Kodiac, och ses som en fördel, vi skapar ett kreativt flöde och tänker inte på någon röd tråd. Den röda tråden är istället hur vi spelar och med vilka sound.

För att folk ska få en referens skulle jag nämna det lite lugnare Red Hot Chilipeppers i låten Drown You medan i Savage Love och Black and Blue kanske jag hör lite Killers. Det skulle innebära ett ganska mixat sound men jag tycker ändå det låter som en helhet trots mixad beskrivning. Vad tycker ni själva är viktigt för ert sound?

Det är en ganska så spot on beskrivning av de låtarna tycker vi, både RHCP och Killers är bägge unika band som man influeras och inspireras av, inte bara för att de har extremt bra melodier, men också för att de aldrig kompromissar med att ta nya grepp och utforska nya stilar, både i sina hårdare och lugnare stunder.

Har ni släppt låtarna själva eller ligger ni på ett bolag?

Som det ser ut nu så ger vi ut musiken själva, men vi är inte främmande för att samarbeta med ett bolag om rätt tillfälle dyker upp.

Christian och Fredrik ni har skrivit låtarna hittills och känt varandra i åratal. Är det första gången ni jobbar med att skriva ihop?

Vi har bägge två varit hyfsat involverade i mycket av det material vi spelat in och framfört i våra tidigare band, men det är första gången vi skriver tillsammans bara vi två.
Faktum är att vår basist Niklas Olovsson också varit med och skrivit lite material, som nu är under utveckling. Niklas är ju en erfaren låtskrivare som bland annat skrivit låtar till Pink, Cher och Justin Timberlake genom åren. Hans öra för det enkla är också en väldigt bra tillgång i Kodiac, när vi andra ibland kanske krånglar till det för mycket. Självklart får alla medlemmar utrymme att komma med idéer och skriva musik i Kodiac.

En cover har det blivit inspelat också och det i Ryan Adams låten Stay With Me som är lik originalet men en fylligare produktion där framförallt basen lyfts fram i ljudbilden. Hur föll valet på just denna låt?

Jag har varit väldigt förtjust i Ryan Adams i perioder, redan tillbaka då han släppte Gold plattan.
Jag och Fredrik har väl lite olika favoriter bland plattor och låtar, men just denna låt älskade vi nog direkt båda två när vi hörde den. Så enkel men så jäkla bra. Jag tröttnar aldrig på den. Ryan Adams är ett geni när det kommer till melodier och enkelhet. En förebild helt klart.

Just basljudet ligger tydlig i alla låtar vilket jag tycker ger en vinst till låtarna hur resonerar ni när en låt ska mixas?

Jag och Fredrik har faktiskt flippat basen lite mellan oss på dessa inspelningar. 
Dra hellre ifrån än lägg till brukar väl vara en bra utgångspunkt vid mix. Man kan spela in en massa instrument, sekvenser, stämmor och tagningar, men det är först när man börjar skala av lagren som uttrycket kommer fram. Så känner i alla fall jag. Sen vi blev en fast konstellation musiker och att börjat repa kontinuerligt, har vi blivit noggranna med att frekvent arbeta med dynamiken inom framförandet. Det är så lätt att det blir bredställ och full patte, för att man är så van vid det från hårdrocken. Men det är ofta när man växlar ner och puttrar på som det låter bäst.

Så Christian gitarrist idag men basist innan…är inte bas det viktigaste instrumentet 😉 

Jo det är det kanske, men det finns andra som gillar och kan spela bas lika bra som jag och dessutom på ett annat sätt, det gör det ännu mer spännande och skapar nya möjligheter när vi skapar musiken. Dessutom skriver jag ju nästan uteslutande på gitarr och har ett lite avigt och annorlunda sätt att spela vissa grejer, så därför gör jag helst vissa prylar själv. Dessutom tycker jag att jag och Fredrik kompletterar varandra bra i vårt lir.
Jag ser det också som utvecklande och utmanande att spela gitarr och sjunga, och växla mellan el-och akustisk gitarr, inte minst live.

Hur blir det med spelningar framöver kommer ni spela live nånting?

Vi kommer ta de tillfällen vi hinner och kan. Näst ut på agendan är att vi kommer att spela på Beerium Kraftölsstation nu den 28 Mars, det är väldigt fina lokaler i sann gammal industristil. Det är en Lördag och man kommer dit, dricker goda bärs, käkar från food trucks, och lyssnar på fantastisk skön musik av Kodiac. Vi har dessutom ett gig i majorna på KOM bar den 9 April. Hoppas att vi ses på nån av spelningarna, eller varför inte båda!