Mikael Rosengren

Mikael Rosengren är en mångfacetterad person som är både musiker och författare. Med Heartwind och Constancia presenteras högkvalitativ AOR. Här en intervju i rockintervjus biografiserie.

Namn: 

Mikael Rosengren

Vilket/vilka instrument spelar du?: 

Keyboard och låtskrivare

Vilka band har du spelat i och vilket/vilka spelar du i nu? 

Jag har spelat med Scudiero, Mindsplit, Damned Nation, Token och diverse musiker från svenska etablerade band. I nuläget spelar jag med tre band som jag är skapare av och låtskrivare till: Constancia, Heartwind och återuppväckta Token där vi nyss släppt ny singel, Paper Game

Bästa konsertminne?

Monsters of Rock 1989 på Stockholm Stadion när jag blev avtrampad skon och dåtida Black Armyledaren ropade “Sko!” och plötsligt stod jag från att ha trängts till ett fritt utrymme med en ring av folk omkring mig. När jag fått på mig skon ropade han “Klar!” och tjong! så var publiken sammansluten igen och jag mitt i det hela. Snacka om samarbete. Måste faktiskt nämna ett till. När jag och brorsan såg mina vänner i Jaded Heart lira i Paris för några år sedan tappade jag en av mina dyra filter till mitt skräddarsydda hörselskydd, och när runtomkringvarande hårdrockare förstod det låg vi minuten senare och kröp runt på golvet med mobilernas ficklampor och letade. Hur det gick? Vi hittade filtret och jag använder dessa hörselproppar än!

Annars måste jag säga att Sweden Rock Festival är en stor favorit varje år.


Vad blir du inspirerad av?

Att få umgås med personer som oavsett rang, status, titel eller annat är jordnära, prestigelösa och härliga människor. Och personer som har ett genuint intresse för något, envist driver det framåt och som också lyckas framgångsrikt. Det sporrar mig att fortsätta med mitt. Jag lever idag – och sedan drygt tre år tillbaka – på de varierande inkomsterna från att driva eget företag. Det är helt underbart men också prövande många gånger. Eftersom jag skriver både musik och böcker inspireras jag också av något sådant enkelt som vackra miljöer och platser. Miljöombyte är viktigt. 

För att spara det bästa till sist: När jag påminns om att jag är älskad av mina barn och hur mycket de förlitar sig på mig som deras trygga fadersgestalt, ja då blir jag tårögd. Snacka om värden i livet som ger inspiration!


Och vem vilka har inspirerat dig under åren?

För att återgå till musiken så får jag nog här nämna 80-talet som min stora influens. Men med inslag av progressiv hårdrock. Jag har lyssnat på och inspirerats av band som Europe, Pretty Maids, Strangeways, Treat, Yngwie, AC/DC, Dream Theater för att nämna en bråkdel. De senaste åren har jag också inspirerats av den yngre generationen av svenska band som t ex Dynazty och Heat (vars senaste platta är vansinnigt bra!)

Hur arbetar du när du skriver musik?

Ofta sätter jag mig vid keyboard och dator utan att ha någon särskild idé i huvudet. Däremot ett flow. En slags känsla av – ja, inspiration, och stor skaparlust. Det liksom bubblar inombords och jag vet att det är en låt på väg ut, även om jag från början inte vet vad det ska bli i slutänden. Inte sällan tar jag hjälp med textförfattandet av mina låtskrivarpartners Göran Engwall i Heartwind och Janne Stark i Constancia. Sångmelodin håller jag dock gärna i, jag tror jag är bra på melodier och älskar att arbeta fram melodier som dels (förhoppningsvis) avviker från mängden och som är medryckande i refrängerna. 

Har du nått motto?

Good enough räcker ofta väldigt långt. Tror att en del överarbetar och detaljpetar samma småsaker lite väl länge ibland. (Gäller förstås inte bara i låtskrivande, utan i de flesta verksamheter) Och så har jag lärt mig att även om jag har en “baby” så blir det oftast bäst tillsammans när fler petat lite i det hela.

Vad har du på din bucketlist?

Har faktiskt funderat på det ungefär varje gång jag stöter på någon som nämner bucketlist. Men jag har faktiskt ingen. Det skulle vara att se Zlatan live då, ha ha! Jag har väl lite tid på mig än även om han är på sluttampen av sin karriär. Och så att lira på Sweden Rock förstås. Kan nog tro att många gärna skulle se såväl Heartwind som Constancia där. 

Vad är du mest stolt över i ditt musikerliv?

En kul sak hände 2018 när vi släppte Heartwinds debutalbum och Sweden Rocks läsare utsåg det till årets 28:e bästa album. Jag menar – det släpps ju galet mycket skivor varje år – så det var otroligt häftigt. Tack till alla som var med och tyckte! Sedan är jag stolt över att ha fått skivkontrakt medan det fortfarande mest såldes fysiska skivor. Och att ha fått vara med och spela live både i och utanför Sverige. Det är magiskt att stå på scen.

Vad händer närmst?

Just nu är vi i slutfasen av inspelningarna av både Heartwinds och Constancias nya album. Båda plattorna blir färdiga och klara för släpp under året. För Heartwinds räkning är det lite extra kul för Nina Söderqvist som var med och sjöng några låtar på första plattan tar ett större kliv in i bandet denna gång och delar sånginsatsen med en annan grym sångare: Stefan Nyqvist. För Constancia ser uppsättningen ut att bli den samma som tidigare och jag väntar nu ivrigt och med hyfsat tålamod på att sången ska läggas. Sedan är det klart för mix … Så håll ögonen och öronen öppna. ?Och lyssna gärna på de första plattorna vi släppt. ?:-)

Stort tack för att jag blev tillfrågad för denna intervju – ditt jobb är superviktigt för oss alla Mathias. 
Heja hårdrock!
/Micke