Flight of Icarus

Foto: Oscar Hawe Petersson

Oscar Frantzén hade lite idéer för att göra något annat än den metal han spelade. Idéerna fick bra feedback och så träffade han Elisabeth som blev till Flight of Icarus, men namnet låter bekant kan det vara så…

att ni tagit er namn ifrån en Maidenlåt?

Precis så är det! Maiden är mitt första band, bandet som fick mig att börja spela och det jag lyssnat mest på av alla band skulle jag tro.

Hur träffades du och Elisabeth?

Elisabeth är min frus bästa vän.

Var det också hon som tipsade dig om att Elisabeth kunde sjunga?

Elisabeth och min fru sjunger i samma kör och jag hade hört Elisabeths potential. Så Elisabeth kom förbi min “hemmastudio” (Zlatan Studios) och testade och det klaffade som handen i handsken (eller vad man säger).

Tycker hon ibland påminner om Dolores O’Riordan i Cranberries som nu inte längre finns med oss. Har du någon relation till det bandet? 

Hon har i mitt tycke ett litet annorlunda sound i sin röst på ett positivt sätt.

Jasså! Ja kanske det! Jag har inte lyssnat på Cranberries något alls faktist. Men fattar vad du menar med annorlunda sound!

Så Flight of Icarus är då med andra ord din skapelse ifrån början?

Ja precis! Jag spelade dödsmetall innan och ville göra något helt annat. Jag har alltid varit svag för stora låtar med mycket atmosfär. Så jag hade lite melodier i mitt huvud som jag ville testa. Det blev Flight of Icarus!

Hur skulle du säga Flight of Icarus blev till?

Jag hade precis lärt mig att spela in hemma. Detta gjorde så att möjligheterna blev helt annorlunda. Helt plötsligt kunde jag rita upp hur allt skulle låta. Jag minns tydligt hur första låten blev till.. Eller iallafall hur fragmenten till låten blev till. Jag kom hem sent en kväll, det var en fredag om jag inte minns fel. Jag satte mig framför datorn och spelade in gitarrmelodin till “Dawn of A new Day”. Dagen efter så lyssnade jag och tänkte att det där måste jag jag göra något mer av. Jag la på lite syntar och så la jag upp det på facebook och fick väldigt mycket positiv respons på det. Det var så det började!

Sen så kom Elisabeth med ganska snabbt. Och när hon la på sång så blev det liksom “Flight of Icarus”. Utan henne hade det förmodligen inte blivit något mer än några demos i min dator.

Tanken från början var egentligen bara att det skulle bli några låtar som ett studioprojekt MEN målen ökade hela tiden desto mer låtar som skrevs. Jag får även passa på att ge cred till våran manager Oscar (Blindfoldead management) här. Han blev så peppad när han hörde “Dawn of a New Day” så han liksom peppade mig att skriva färdigt skivan. han trodde på projketet och ställde rätt frågor!

Kul att du nämner ditt förflutna för det är min nästa fråga. Ni beskriver ert sound som en mix av pop och metal vilket för mig känns lite främmande. Hur funderade ni kring det?

Vi pratar mycket om hur vi ska benämna vår musik. Just för att kunna marknadsföra oss på rätt sätt. En bättre benämning just nu skulle kanske kunna vara “Disneymetal”. Som ett frost med tyngre gitarrer. Men det finns metal där någonstans även om den kan vara svår att urskilja. Helt klart är det mer pop än Metal. Till nästa skiva kommer vi  vara mer tydliga med vår inriktning. Det finns tex mycket Dream Theater i mitt tänk när jag skriver melodier. Jag lyssnar på alla genrer inom metal och det inspirerar mitt skrivande.

Flying Close to the Sun är ju en instrumentalare och väldigt pampig. Nästan lite soundtrackaktig. Var det ifrån början tänkt som en instrumentalare?

Kul att du nämner den låten. Jag gillar den väldigt mycket. Den var hela tiden tänkt som en instrumentalare. Som du säger så är den skriven som ett “soundtrack”. Det var så jag tänkte när den växte fram. Något som sakta byggs upp till något episkt.

Ni släppte en singel innan fullängdaren låten Where the Stars Collide. Var det ett givet val som singel?

Inte helt givet från början. Den växte liksom fram under inspelningsprocessen men nu i efterhand så var det helt rätt val. Det är den låt som fått mest genomslag och har mest lyssningar osv. Den är lagom lång och har en höjning i slutet så det borde ha varit ett helt givet val.

Om jag fattat det rätt är ni på gång med uppföljare just nu?

Japp det stämmer! Vi är nästan klara med inspelningen. Lite sång kvar och sen mix och master.

Spännande. Vad kan vi vänta då?

Jag har så mycket tankar om denna skiva så jag vet inte vart jag ska börja. Det är en konceptplatta. Baserad på en saga. Skivan kommer följa en karaktär som går igenom en resa. Musikaliskt så känner man igen det från första skivan men den känns mer genomtänkt och jag tycker personligen att låtarna är bättre. Mer genomarbetade på alla plan. Vi har allt från smäktande “Bryan Adams” ballader till dubbla baskaggar och atmosfär ala Devin Townsend. Det ska bli så kul och få släppa låtarna!

Conceptplatta, då kanske det kan bli svårt att få ut en singel på det?

Nej jag har en tydlig tanke där. Kan bli många singlar. Jag har en tydlig kandidat till singel. Den har arbetsnamnet “Power metal”.

Har ni någon tidsplan för när det ska vara klart?

Jag hoppas få ut skivan i september. Men här bollar jag med vår manager Oscar. Han har bäst koll på när det är bäst och släppa osv.

Som duo får ni till några livespelningar och hur ser de i så fall ut?

Vi har spelat litegrann. Jag samlar då ihop olika folk i min bekantskapskrets som hjälper till. Vi har spelat med väldigt mycket olika folk nu. Det känns otroligt kul att få ha spelat låtarna med så många olika människor. Låtarna får olika sorters liv beroende på vem som spelar. Jag har en tanke att någongång kanske samla ihop alla som varit med och lirat och så får man spela på varsin låt eller nåt. Men vi får se. Just nu har jag lite folk som jag tror kan ställa upp när det är dags. En som har varit med hela tiden är gitaristen Erik Söderman. Han känns som att han är med i bandet då han är delaktig på många sätt. Han kommer tex lägga ett solo på nya skivan.

Var följer man utvecklingen för nya skivan och nyheter för bandet överlag bäst?

Bäst är att följa våran facebooksida: https://www.facebook.com/flightoficarusband/

Där ligger även massa dagböcker uppe från studion.. Vi har även en hemsida där man kan klicka sig vidare till alla andra sociala medier där vi finns: www.worldoficarus.com

Men vi är mest aktiva på facebook!