Violet Janine

Janine Nyman heter frontkvinnan i Violet Janine, hennes röst påminner delvis om Robin Beck och bandet har en lite bluesig touch på sina ställen. Under 2020 kommer en ny platta med bandet och ett snack med Janine var därför på sin plats.

Ni har allihop spelat med andra band innan. Hur kom gruppen samman?

Gruppen Violet Janine bildades ur en tidigare konstellation där Jag och Basse Blyberg ingick.
Sommaren 2014 träffade jag Palle Hammarlund och Emma Nors som skrev den första singeln till Violet Janine, Down On My Knees. Palle bidrog också med några fler låtar till albumet.

Kort därefter anslöt Ian Brunnberg på trummor och Daniel Palmqvist på gitarr. Efter det kom låtskrivandet mer att hamna inom gruppen, och jag, Daniel och Basse skrev resten av låtarna till debutalbumet.

I den tidigare uppsättningen av bandet ingick också Tony Johnsson på kompgitarr, men våren 2015 tog det samarbetet slut och Mano Lewys kom med som ny medlem i bandet. Vår nyaste medlem är Tony Weseth som kom med i VJ för cirka ett år sedan. Då flera av våra låtar hade både piano och keybords på skivan så har Tony gett oss möjligheten att dels återge låtarna närmare skivversionerna när vi spelar live, men även att skriva mera med keybords i åtanke inför nästa skiva.

Kom visionen först eller bandnamnet först?

Bandnamnet kom till då jag i ett tidigare skede hade släppt en del låtar under namnet Janine, men nu tydligt ville visa att det här var något nytt och ett ”riktigt band”. Att lägga till ”Violet” kändes rätt för att det är favoritfärgen och även en smak som jag gillar.

Between Red and Blue lutar sig in i melodicrockland.  Det är nu några år sedan hur har bandet utvecklats?

Jag tycker verkligen vi har utvecklats som band genom åren och låtarna har hittat en annan touch då vi är ett mer grundat team i låtskrivandet nu.
Vi vill att alla ska vara med som låtskrivare i bandet och tycker det är viktigt att alla älskar det vi gör och musiken vi spelar.

Skivan innehåller även en duett med Bonafides Pontus Snibb och därefter har vi fått en med Tony Martin och nyligen en singel där samarbete med The Real Group sker på en nyinspelning av Everyday is a fight. Blir det fler samarbeten på gång inför nästa års släpp?

Vi är fantastiskt stolta över alla dessa samarbeten som alla kommit till på sina unika sätt. Men det finns ingen plan på nya duetter, dyker däremot en låt upp som känns rätt så är vi absolut öppna för det.

Ni har satsat en del på musikvideos för att nå bra spridning. Väljer ni vilken låt som ska göras video till före släpp eller släpper ni ett gäng låtar och ser vilken som är populärast och därefter spelar in en video för att få den att lyfta extra?

Det har gjorts lite olika gällande videos, men oftast har det bara känts på en gång att den här låten ska vi ha en video till. Alla har varit överens om vilka låtar vi velat lyfta extra snarare än att vi väntat för att sen spela in en video.
Vi jobbar stenhårt på nästa platta och förväntas bli klara med den till våren.

Sedan senaste albumet 2016 har det släppts ett gäng singlar med låtar som inte hörts innan. Är detta låtar som kommer finnas med på nästa platta?
De singlar som är släppta under arbetets gång kommer självklart att dyka upp på albumet.

Du Janine har spelat en del som trubadur innan och då gjort covers. Vilken cover skulle vara den ultimata covern för Violet Janine att spela in och skulle det överhuvudtaget vara aktuellt att spela in någon annans låt?

Om rätt låt dyker upp som vi alla vill göra så kan det absolut bli aktuellt med en cover, men troligtvis inte till detta album utan kanske som en singel längre fram.

Ni verkar ha en solid fanbase. Så fort det läggs upp något på sociala medier blir det massor av likes och delningar. Vad är nyckeln att nå ut ordentligt via sociala medier?

Vi är otroligt tacksamma för vår fanbase som stöttat och supportat oss i allt vi gör. Sedan försöker vi lägga ut ofta på våra sociala medier om vad söm är på gång. Förutom att jobba på nästa album så har vi tex spelat in en akustisk live-spelning i höstas som vi kommer börja släppa låtar och videos från snart.

Kan vi förvänta oss en turné för att supporta skivan?

Det finns några datum för turné än, men planerna är i full gång ;).

Vilka låtar är roligast att spela?

Bandet har nog lite olika favoriter men om jag svarar för mig skulle jag nog säga Shut up & Devil in me. Det blir alltid sån energi och roligt att röja till de låtarna live.

2 thoughts on “Violet Janine

Comments are closed.